Capital.ba

Česi uzeli 20 miliona, a ugradili oštećene dijelove  

13.07.2020. / 16:06

UGLJEVIK – Elektrofiltersko postrojenja na termoelektrani u Ugljeviku, koji je plaćen oko dvadeset miliona maraka, ne funkcioniše i ispušta veću koncentraciju štetnih čestica od dozvoljenih, jer je izvođač radova, češka firma „ZVVZ Enven Engineering“, ugradila oštećenu opremu.

elektrofilteri

Skupo plaćen sistem koji je najvećem državnom proizvođaču struje trebao da riješi problem sa velikim zagađenjem, te ujedno smanji veliki pritisak javnosti i udruženja za zaštitu životne sredine, ne funkcioniše u punom kapacitetu i pored ogromnih ulaganja.

Naime, prema saznanjima CAPITAL-a, nezadovoljni radom elektrofiltera, čelni ljudi rudnika i termoelektrane prisiljeni su da plate 200.000 maraka za izradu studije koja treba dati odgovor šta treba uraditi kako bi ovo postrojenje proradilo u punom obimu.

Plan je da se ide u izmjene postojećeg projektnog rješenja, a da se zatim u etapama dođe do funkcionalnog sistema.

Bez efikasnog rada elektrofiltera ne može dobro da funkcioniše ni novoizgrađeni sistem za odsumporavanje plaćen 160 miliona maraka.

Naime, zadatak elektrofiltera je bio da smanji koncentracije čvrstih čestica ispod 50 miligrama po kubnom metru prije nego što dim i gasovi dođu u postrojenje za odsumporavanje. Međutim, kako se ispostavilo to je nemoguća misija jer su vrijednosti daleko iznad očekivanih i dozvoljenih.

U garancijskom testu koji je rađen prošle godine koncentracije čvrstih čestica na izlazu iz poostrojenja su bile od 65,37 do 66,04 miligrama po metru kubnom. U januaru ove godine su bile i tri puta veće od dozvoljenih.

Uprava priznaje kako firma „ZVVZ Enven Engineering“ iz Češke koja je projektovala postrojenje nije zadovoljila minimalne uslove koji su propisani.

Takođe, u dokumentu koji je u posjedu CAPITAL-a otkrivaju kako su Česi u elektrofiltersko postrojenje ugrađivali oštećenu opremu, zbog čega se pojavio i problem sa strujanjem plina i pritiskom.

Uzrok većeg pritiska od nominalnog kroz EF postrojenje su oštećenja na opremi koju je izvođač radova isporučio i ugradio, a sve u sklopu garantnog perioda na postrojenju. Naime, pregledom postrojenja uočena su presisavanja na samom postrojenju i oštećenja kompenzatora koja su bila u sklopu isporuke opreme. Oštećenja na kompezatorima su bila tolika da čitava jedna strana na ulaznim kanalima nije imala zaptivanje u dužini od 15 metara što je povećalo protok dimnih gasova kroz elektrofiltersko postrojenje, a samim tim i smanjenje u snazi bloka TE Ugljevik“, navode u jednom od dokumenata RiTE Ugljevika.

Podsjećamo, CAPITAL je u februaru ove godine otkrio informacije o problemima u radu elektrofiltera, nakon čega je uprava više puta pokušala da umanji značaj i razmjere ovog problema.

Iz RiTE Ugljevik do objave teksta nismo dobili odgovor na pitanje da li su elektrofilteri i dalje u garantnom roku i ko će da snosi troškove budućih popravki.

Takođe, očekujemo i odgovore o radu postrojenja za odsumporavanje, puštenog u probni rad u martu, a koje zavisi od dobrog rada elektrofiltera.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Česi uzeli 20 miliona, a ugradili oštećene dijelove  

    1. rakonjac

      Buljavi Popović,sadašnji ministar,desna mu ruka Stevanović i Miljan. Njih pitajte,čik ako smijete.

    2. Rz

      U BiH ostale samo jos ovce i glupi politicari. A tu vam je sada rezultat vaseg znanja. Plati pa se klati. Samo mars ka EU, tu je buducnost bila i bice

    3. Mika

      Lopovluk da se uzme lova a sad problem a pare već potrošene