13. jul  2020. 14.51  | Izvor: Tanjug

"Srce Sarajeva" meksičkom reditelju Mišelu Franku

SARAJEVO -

Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala biće uručena Mišelu Franku (40), meksičkom režiseru, scenaristu i producentu, za njegov izvanredan doprinos filmskoj umetnosti, kao i za podršku festivalu, saopštili su organizatori.

U okviru programa festivala biće organizovana retropsektiva njegovih dela u festivalskom programu "Tribute to " (Posvećeno).

kino bioskop projekcija film kamera premijera pretpremijera

Frankova prva poseta Sarajevu bila je 2009. godine s njegovim prvim dugometražnim filmom "Daniel i Ana", koji je premijerno prikazan u sekciji Directors' Fortnight na filmskom festivalu u Kanu.

Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franko je bio predsednik žirija Takmičarskog programa - Igrani film.

Njegov film "Aprilova ćerka" osvojio je nagradu žirija sekcije "Un Certain Regard" na filmskom festivalu u Kanu te godine i prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala.

Frankov novi film " Nuevo orden" , čija je radnja smještena u distopijskom Meksiko Sitiju, trenutno je u postprodukciji.

Ovaj Frankov film, za koji su svi prestižni A festivali pokazali interes, jedan je od najiščekivanijih ove jeseni.

Iz organizacije festivala su poručili će Sarajevo Film Festival biti održan u predviđenom terminu - od 14. do 21. augusta - na festivalskim lokacijama i online, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom kovid-19.

"Sigurnost i zdravlje gostiju i zaposlenih su prioritet je Sarajevo Film Festivala. Timovi Festivala i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo zajedno sa federalnim nivoima zdravstvenih institucija još od kraja maja rade na uspostavljanju epidemiološkog protokola za sve festivalske lokacije, kao i posebnog protokola prilikom dolaska festivalskih gostiju", navode organizatori.

Tagovi
Srodne vesti