Najnovije vesti
Slobodno vreme
Čovek pre svega: Stefan je rođen sa retkim deformitetom, a onda je u njegov život ušao Vejn i život mu je postao bajka

Čovek pre svega: Stefan je rođen sa retkim deformitetom, a onda je u njegov život ušao Vejn i život mu je postao bajka

Biti čovek, nije pitanje religije boje kože, već empatije i ljudskosti, a najbolji primer tome, stiže nam u vidu priče jednog dečka iz Laktaša i vojnika iz Velike Britanije, čije prijateljstvo traje skoro dve decenije. Naime, da nije bilo britanskog vojnika koji je prikupio 140.000 funti za operaciju koja je promenila život Stefana Savića (21), ovaj momak danas, teško da bi imao srećan i radostan život.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
vejn i stefan Foto: Wayne Ingram / Privatna arhiva
vejn i stefan

Vejn Ingram je služio u Bosni i Hercegovini u sklopu mirovnih snaga i u patroli je upoznao tada četvorogodišnjeg dečaka Stefana Savića koji je rođen sa retkom deformacijom lica.

Naime, Stefan je rođen s Tessier facijalnim rascjepom (koštanim blokom po sredini lica umjesto nosa), koji mu je pritiskao lobanju i gurao mu oči u stranu, tako da nije mogao da vidi ispred sebe, piše Dnevni avaz.

Ingram je bio toliko dirnut nesrećom malog Stefana da mu je obećao pomoć u vidu najmodernijeg lečenja u Velikoj Britaniji. Obećanje je i ispunio - prikupio je 140.000 funti za Stefanovu operaciju. Stefan je otputovao na zahvat u Veliku Britaniju i nakon pet operacija - poslednje u oktobru 2016. - Stefan je u potpunosti završio oporavak.

Stefan danas
Foto: Wayne Ingram / Privatna arhiva
Stefan danas

Ove godine u januaru, momak iz Laktaša, napunio je 21 godinu i sada živi srećnim životom.

"Stefan se izuzetno dobro snašao. Danas nastupa kao muzičar u lokalnom bendu u kojem svira harmoniku i klavir. Kada ne svira, radi sa ocem u porodičnom baru. Njegov rođendan je bio 19. januara i planirao sam da ih posetim kako bih im priredio iznenađenje, ali zbog zastoja i ograničenja vezanih za pandemiju virusa korna i posla to se nije ostvarilo", rekao je Ingram.

Pročitajte još

"Osećam ogroman ponos kada razmišljam o putovanju koje smo zajedno prošli. On je zaista inspirativan. Ništa ga nije zaustavilo da postigne ono što želi. On je zaista uspešan čovek. On voli život i njegova devojka je prelepa. Izuzetno je zadovoljan i izuzetno zahvalan," dodaje.

Vejn Ingram
Foto: Profimedia
Vejn Ingram

Ingram je bio narednik u misiji u Bosni, kada je prvi put upoznao Stefana i njegove roditelje Miloša i Slavu, a naglašava kako je često u kontaktu sa Stefanom i njegovom porodicom, pogotovo danas, u vreme pandemije korona virusa, piše Dnevni avaz.