13. jul  2020. 10.22  →  11.28 | Izvor: Tanjug

Pirotski okrug: Novozaraženih 10, devet iz Pirota, u Topličkom okrugu kod 14 osoba potvrđen virus

PIROT, LESKOVAC -

Od testiranih 24 uzoraka, na teritoriji Pirotskog okruga, na virus korona pozitivno je 10, a za šest uzoraka ponavlja se analiza, saopštio je Zavod za javno zdravlje u Pirotu.

Od 10 novozaraženih, devet je iz Pirota, a jedan iz Bele Palanke, dok je povoljnija epidemiološka situacija u Babušnici i Dimitrovgradu, gde poslednjih dana nema povećanja broja zaraženih.

Epidemiolozi iz ZZJZ Pirot ukazuju da je situacija nepovoljna i da se pogoršava iz sata u sat, a ocenjuju da se situacija u Pirotu pogoršava i dodaju da je najveći broj pozitivnih na Covid 19 od početka epidemije upravo u tom gradu.

"Svakodnevno se povećava broj obolelih, što se vidi iz velikoj broja pregleda u kovid ambulanti. Poslednjih nekoliko dana obavi se oko 70 pregleda dnevno, od kojih je 80 odsto sumnji na kovid infekciju", navode u Zavodu.

Od početka epidemije na području Pirotskog okruga ukupno je laboratorijski potvrđeno 249 osoba, dok je za poslednjih mesec dana, od 10. juna do 11. jula registrovano 93 pozitivnih slučajeva.

Tri obolele osobe su hospitalizovane u KC Niš i u stabilnom su stanju, a na grudnom odeljenju Opšte bolnice trenutno se nalazi sedmoro obolelih.

U Zavodu ističu da među zaraženima ima i omladine i dece, a da je najveći broj zaraženih, oko 60 odsto, registrovan u starosnoj grupi od 30 do 60 godina.

Jablanički okrug: 10 novozaraženih, čekaju se rezultati za 549 uzoraka

Prema poslednjim podacima, u Jablaničkom okrugu, od 16 testiranih uzoraka 10 je pozitivno na virus korona, a čekaju se rezultati za još 549 uzoraka, saopštio je Zavod za javno zdravlje Leskovac.

Od 10 novozaraženih šest je iz Leskovca, troje iz Lebana i jedna osoba iz Vlasotinca.

Kako kažu u Z ZJZ od 10 zaraženih petoro je zaposlenih osoba, a virus korona registrovan je i kod četiri penzionera i jedna nezaposlena.

U Opštoj bolnici u Leskovcu, koja je kovid centar za Jablanički i Pčinjski okrug, povećan je i broj pacijenata na lečenju i trenutno ih je 130.

U poslednja 24 časa bilo je pet prijema i šest otpusta sa lečenja, a jedna osoba je sa teškim simptomima upućena na dalje lečenje u Klinički centar u Nišu.

Nažalost, u Leskovcu je zabeležen još jedan smrtni slučaj, a u pitanju je pacijent rođen 1934. godine koji je imao pridružene bolesti.

S obzirom da za njega još uvek nije stigao rezultat testa na Covid 19, još se ne može sa sigurnošću reći da je preminuo usled posledica izazvanih virusom korona.

Ali, kako navode u bolnici, bio je na lečenju u kovid bolnici sa obostranom upalom pluća.

Od početka epidemije ukupan broj obolelih u Jablaničkom okrugu je 1.050, a najviše registrovanih slučajeva je u Leskovcu - 820.

U Vlasotincu je od početka epidemije zaraženo 120 osoba, u Lebanu 60, Bojniku 28 i Medveđi 22.

Toplički okrug: U bolnici 31 osoba, kod 14 potvrđen virus

Na Infektivnom odeljenju bolnice “dr Aleksa Savić” u Prokuplju, koja je kovid centar za Toplički okrug, hospitalizovana je 31 osoba, od kojih je kod 14 potvrđen virus korona, a deo pacijenata će biti testiran u toku dana, kažu u toj zdravstvenoj ustanovi.

U poslednja 24 sata primljena su još četiri pacijenta sa simptomima virusa korona, a direktorka bolnice Snježana Arsić kaže da su svi pacijenti u stabilnom stanju, sa srednje teškom kliničkom slikom, a da su četiri pacijenta na kiseoniku.

Poslednjih dana, kako navode, u bolnici je najveći broj pacijenata sa simptomima Covid 19 iz Kuršumlije, a najmanji broj iz Blaca.

"Ono što je za nas najvažnije je da za sada nemamo pacijente sa teškim simptomima. Pratimo situaciju iz dana u dan, a nove pacijente testiramo na svaka dva dana", kaže Arsić.

U Domu zdravlja u Prokuplju, tokom vikenda pregledano je oko 30 građana sa simptomima respiratornih infekcija, poput kijavice, sa bolom u grlu, kašljem i povišenom telesnom temperaturom.

Jedan od njih je upućen na dalje bolničko lečenje, dok je jedan pacijent poslat u kućnu samoizolaciju i njegovo stanje će se pratiti narednih dana.

U Domu zdravlja u Kuršumliji, gde se osim Prokuplja jedino rade testiranja na virus korona u Topličkom okrugu, u poslednjih pet dana od 13 testiranih, dve osobe su pozitivne.