13. jul  2020. 10.12  →  17.32 | Izvor: Tanjug

Janković:Postoje aktivna žarišta, mere nisu isključene

BEOGRAD -

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je trenutno opterećenje zdravstvenog sistema veliko, ali da opstaje, kao i da situacija može da se pogorša ako virus nastavi da se širi.

"Pik očekujemo tokom ove nedelje i zato smo najavljivali taj prelomni trenutak. I ranije smo mislili da je prelomni trenutak, onda smo svi zajedno dozvolili da se situacija pogorša i došli u ovu situaciju", rekao je Srđa Janković za Tv Prva.

Kako od danas ponovo počinju redovne konferencije za medije kriznog štaba, on ističe da je informisanje na dnevnom nivou veoma važno, kao i poverenje u krizni štab, a da trenutno postoji određena kriza poverenja.

Vakcinacija protiv gripa pre nego što počne sezona

Važno je da se vakcinacija protiv sezonskog gripa sprovede pre početka sezone tog virusa, kaže imunolog Srđa Janković.

Na pitanje kada bi trebalo da krene vakcinacija protiv gripa, Janković je rekao da je suština da to bude sprovedeno pre početka sezone tog virusa, dodajući da je namera države da ove godine obezbedi više doza nego ranije. On je podsetio da se vakcinacija protiv sezonskog gripa svake godine savetuje posebno rizičnim grupama, jer nije bezazlen virus.

"Ukoliko nas je ovaj slučaj sa kovidom nečemu još naučio, to je da ne treba da potcenjujemo potencijal komplikacija respiratornih infekcija, a tu je grip na prvom mestu", rekao je Janković.

"Postoje aktivna žarišta. Ako kažemo da je pod kontrolom ne želim da kažem ni umirujuću poruku da je situacija skroz popustila, ali ni previše alarmirajuću. Ipak, preterani optimizam nije saveznik, moramo sve mnogo ozibljno da shvatimo", rekao je Janković.

On je naglasio da najrestriktivnije mere nisu isključena mogućnost.

"Nisu isključene restriktivne mere kada je situacija ovako teška i ozbiljna. Niko iz kriznog štaba ne želi najrestriktivnije mere, ali ako ne bude načina da se sačuvaju ljudski životi, moraćemo da pribegnemo i tome", rekao je Janković.

Kako je rekao, možemo očekivati još veći udar na jesen, ali ne može precizno da se proceni da li će taj udar biti jači od ovoga.

"Možda je i ovaj udar ono najgore što nam je koronavirus priredio", rekao je Janković.

 

 

Ne možemo se još osloniti na kolektivni imunitet

Imunolog Srđa Janković izjavio je da se za sada još uvek ne možemo osloniti na kolektivni imunitet, jer je jednocifren procenat prokuženosti, pa su i dalje "alfa i omega" strategije borbe protiv kovida 19 - mere prevencije zaražavanja.

Na pitanje da li će visoka prokuženost leti uticati na blažu sliku na zimu, odnosno hoće li nas štititi kolektivni imunitet, Janković je pojasnio da bi to bilo logično očekivati kod mnogih respiratornih infekcija, sličnih kovidu, ali da se nažalost kod ovog virusa, jer je nov i još uvek nepoznat, ne može sada reći u kojoj meri se možemo osloniti na to.

"A, ako ne možemo reći u kojoj se meri možemo osloniti na kolektivni imunitet, to znači da se ne možemo osloniti na to. Voleo bih da Krizni štab stavi tačku na to pitanje", rekao je Janković na pres konferenciji.

Resktriktivne mere bile sredstvo za sprovođenje preporuka

Imunolog Srđa Janković ističe da je jedini način da se izborimo sa koronom taj da se trudimo da se nove osobe ne zaraze.

"Sve vreme je strategija bila sprečavanje zaražavanja, pre svega tako da se ne zaraze nove osobe. To je jedini način da stavimo epidemiju pod kontrolu", rekao je Srđa Janković na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Kaže da su se tokom prvog talasa u Srbiji i sada razlikovala sredstva i da po pitanju priznanja nekih grešaka smatra da je komunikacija sa javnošću trebalo da bude bolja na način da, kada su set restriktivnih mera i vanredno stanje zamenjeni preporukama, svi shvate da su restriktivne mere bila samo sredstvo da se preporuke sprovedu.

"Vidim problem u komunikaciji, očigledno da nismo uspeli do svih ljudi da dopremo", istakao je Janković.

Naglasio je, takođe, da i bez restrikcija treba da budemo svesni da preporuke treba sprovoditi kako ne bi imali još goru situaciju.

Tagovi
Srodne vesti