LETOVANJE U DOBA KORONE: Bez testiranja brčkanje u Španiji, Turskoj i Egiptu
Foto: Shutterstock

Vodič

LETOVANJE U DOBA KORONE: Bez testiranja brčkanje u Španiji, Turskoj i Egiptu

Društvo -

Srbi zasad bez obaveznog karantina i PCR testa u okruženju mogu da letuju samo u Bugarskoj, dok je za Hrvatsku, a od 15. jula i Grčku, neophodan negativan rezultat na koronu

U jeku letnje turističke sezone mnogi se ovih dana, usled čestih promena odluka, pitaju gde trenutno mogu da odu preko grane i kakve restrikcije mogu da očekuju.

Situacija sa prelaskom granica komplikovana je širom kontinenta, a svaka zemlja uvela je sopstvena pravila. Tako, na primer, srpski turisti koji žele da letuju u Grčkoj od 15. jula, kada će ova zemlja ponovo otvoriti svoje granice, moći će da se upute u omiljena letovališta, ali samo uz dokaz o negativnom PCR testu. Ovu odluku Grčka je donela na osnovu broja zaraženih u našoj zemlji, ali i zbog činjenice da je broj inficiranih među našim turistima, otkrivenih nasumičnim testiranjem u Grčkoj, znatno porastao.

foto: Shutterstock

Promene uslova

Turska, Španija, kao i Bugarska, koja je svoje granice otvorila 1. juna, zasad su jedine zemlje sa izlaskom na more u koje naši građani bez ikakvih restrikcija mogu da putuju, dok je Hrvatska prekjuče najavila moguć ulazak u tu zemlju uz PCR test ne stariji od 48 sati ili 14 dana izolacije.

- Odluke o otvaranju ili zatvaranju granice za naše državljane menjaju se svakoga dana. Naši građani, što se tiče zemalja u okruženju, mogu da putuju u BiH, Bugarsku, Tursku, Francusku, Luksemburg i SAD bez ograničenja. Hrvatska je najavila ulazak u zemlju uz test ili 14 dana izolacije, a za Severnu Makedoniju potreban je negativan test, dok smo u slučaju Slovenije na crvenoj listi i mora se poštovati izolacija od 14 dana, ali je tranzit dozvoljen - poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za TV Prva i dodao da je ovo trenutna situacija i da se već u toku nedelje lista može promeniti.

foto: Marina Lopičić

Odlazak u Crnu Goru Srbima i dalje nije omogućen, dok za letovanje u Egiptu ili Tunisu nema posebnih protokola, osim nasumičnog testiranja na koronavirus na granicama. Zemlja faraona je čak nedavno ukinula i obaveznu vizu za ulazak na egipatsku teritoriju.

Mađarski karantin

Nove restriktivne mere za putnike zbog širenja epidemije po Evropi od srede će uvesti i Mađarska, prenosi Rojters. To znači da će svi putnici koji dolaze iz zemalja koje su označene kao "žuta" i "crvena" zona morati da prođu lekarski pregled sa testiranjem i biti stavljeni u karantin, najavio je šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Srbija se sada nalazi u grupi zemalja koje su označene žutom bojom.

Jutarnji list U Hrvatskoj 5.000 turista iz Srbije U Hrvatskoj boravi oko 5.000 turista iz Srbije i oko 11.000 iz Bosne i Hercegovine, iako su iz epidemioloških razloga zvanično zatvorene granice za državljane te dve zemlje, piše zagrebački Jutarnji list. Navodi se i da građani koji uz državljanstvo Srbije ili BiH imaju državljanstvo neke članice EU mogu slobodno da ulaze i borave u Hrvatskoj bez ograničenja, bez obzira na to odakle dolaze, prenela je agencija Hina.

Tabela: GDE MOŽEMO DA PUTUJEMO Bez ograničenja: - Bosna i Hercegovina - Bugarska - Turska - Francuska - SAD - Češka - Španija - Luksemburg - Velika Britanija - Egipat - Tunis - Albanija

Obavezan negativan PCR test: - Grčka (od 15. jula) - Hrvatska - Severna Makedonija Obavezan karantin: - Nemačka - Mađarska - Slovenija - Italija

Zatvorene granice: - Crna Gora - Rumunija - Austrija - Švajcarska - Belgija - Holandija - Kina - Rusija - Brazil - Australija - Kanada - Izrael - Japan - Maroko

Kurir.rs/M. Vujović

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track