Tači: Verujem u pravednost rata koji je vođen na Kosovu; Ne znam ko će me braniti u Hagu

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da još nije odlučio ko će ga braniti u Hagu.

Izvor: Kosovo online

Nedelja, 12.07.2020.

23:13

Tači: Verujem u pravednost rata koji je vođen na Kosovu; Ne znam ko će me braniti u Hagu
EPA/Petrit Prenaj

On je dodao da veruje u pravednost rata koji je vođen na Kosovu i da nije prekršio ni jedno međunarodno pravo. je da još nije odlučio ko će ga braniti u Hagu.

“Kao i svi drugi saborci iz OVK koji su se odazvali pozivu Specijalnih veća odazvaću se i ja. Ponašaćemo se sa punom odgovornošću shodno nastalim okolnostima i našim građanskim obavezama, našim ustavnim i zakonskim obavezama”, rekao je Tači u intervjuu za albanski Top Čenel.

Znam da se desila istorijska nepravda kada su ova Specijalna veća osnovana, ali moram da naglasim i danas, da je odluka o Specijalnom sudu bila teška odluka koja je doneta od strane Skupštine Kosova, međutim odluka je u strateškom smislu bila ispravna, jer bez obzira na naše žrtvovanja u prošlosti, a koja se od nas traže i danas, mi ne smemo izgubiti poverenje u zapadni svet, naročito u naše saveznike SAD, NATO i EU koji su nam pomogli da se oslobodimo, rekao je Tači.

“Ovo poverenje ne sme se poljuljati, jer bi u suprotnom trebali da odlučimo ili da nastavimo sa NATO-m, SAD i EU ili da se prepustimo u ruke onih koji nisu priznali nezavisnost Kosova, i time bi se pitanje Specijalnih veća prebacilo u Savet Bezbednosti UN-a. Sada je na nama svima kao saborcima i institucijama države da budemo na čelu institucionalne stabilnosti sa ciljem dobrog upravljanja gledajući u budućnost, jer ponavljam da niko neće moći da prekraja istoriju”, naglasio je on.

Tači je istakao da smatra da je Kosovo je žrtva, da je na Kosovu došlo do genocida i etničkog čišćenja, ali i da su suočeni sa, kako je rekao, ovom novom okolnošću, okolnošću plaćanja cene slobode.

Tači je rekao da još nije odredio ko će ga braniti u Hagu, prenosi Kosovo onlajn.

"Još nisam odredio. Doprineću istini, verujem u pravdu i doprinosom istini mislim da ću doprineti i pravdi. Naš rat je bio čist, pokrenuli su ga naoružani civili, i u osnovi je imao miran pokret, kao jedan od najuspešnijih pokreta na svetu, jer je vodio borbi protiv genocidnog aparata etničkog čišćenja i istovremeno protiv režima koji je izvršio zločine i genocide poput onih u Sebrenici i šire", naglasio je predsednik Kosova.

Komentarišući odlazak u Hag Tači je podsetio da je tačno da je pre nekoliko dana, kada su Specijalna veća objavila saopštenje za javnost o mogućnosti podizanja optužnice protiv njega i Veseljija, bio zakazan sastanak u Beloj kući kako bi, u saradnji sa SAD, došlo do mirovnog sporazuma koji bi otvorio put razumevanju i pomirenju i koji otvara sigurnu perspektivu za Kosovo i ceo Zapadni Balkan.

“Zato naglašavam da su taj put isekli ili prekinuli, ali niko ne može poljuljati uverenje u vrednosti SAD i zapadnog sveta”, rekao je Tači.

Upitan koliko je siguran da će pobediti u borbi sa međunarodnom pravdom, Tači se pozvao na “pravednost rata”.

“Najbolja odbrana je pravednost rata koji smo vodili i koju niko neće moći da poljulja. Želim da naglasim da je Kosovo pobedilo u mnogim bitkama. Mnogi drugi saborci takođe imaju punu veru u istinu i pravdu”, rekao je Tači.

Ranije sam naglasio da sam možda pravio političke greške i političke ustupke, rekao je kosovski predsednik i istakao da je tačno samo da su kršili zakone sistema Slobodana Miloševića.

“I na to smo veoma ponosni kao narod i ja kao pojedinac, iako nismo prekršili nijedno međunarodno pravo ni pod kojim uslovima, ali to je cena slobode”, rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: