');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

KAKO IZAĆI IZ SRBIJE? Bez testa i karantina kolima možete samo u Bugarsku ili BiH, evo koje su nam sve zemlje SPUSTILE RAMPE

Prvo je stigao šok iz Grčke, pa potom i iz Hrvatske, a danas je hladan tuš za sve Srbe došao iz još jedne zemlje u koju Srbi rado idu - Mađarske. Jedna za drugom rampe se zatvaraju za Srbiju, a epidemiološka situacija u našoj zemlji ponovo uzima svoj danak.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Bajakovo, granični prelaz Srbija Hrvatska Foto: Tanjug
Bajakovo, granični prelaz Srbija Hrvatska

Svakog dana neka od zemalja zatvori svoje granice - to je samo dokaz da se sa korona virusom ne može planirati nijedan dan. Grčevita borba za grčke, pa onda i hrvatske plaže sada je potpuno blokirana, a od danas je zatvorena i glavna odstupnica prema Evropskoj uniji.

Gde sve Srbi ne mogu da idu? Krenimo redom.

Grčka

Da sreća kratko traje pokazao je i primer Grčke koja je otvorila, pa vrlo brzo i zatvorila svoje granice sa Srbijom.

Zatvorene granice sa ovom zemljom izazavale su kolaps na prelazima da se naši turistu kako tako domognu mora. Ko je ušao, ušao je, a granice će u najboljem slučaju biti zatvorene do 15. jula kada će Ministarstvo zdravlja ove zemlje ponovo procenjivati epidemiološku situaciju u Srbiji i odlučiti da li će nam rampu podići ili ostaviti spuštenu.

Bilo kako bilo, Srbi koji su ipak došli na Eviju proživljavaju pravu dramu, jer vozač autobusa koji vozi sedam turista obolelih od korona virusa ne zna kuda treba da vozi zaražene.

Grčak ove godine bez mnogo turista
Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Grčak ove godine bez mnogo turista

Šta će se desiti sa njima i drugim turistima, kao i da li ćemo opet moći na omiljeno more, saznaće se u narednim danima.

Hrvatska

Juče su nepovoljne vesti stigle i iz susedne Hrvatske. Hrvatska vlada odlučila je, izgleda, da u sklopu najnovijeg pooštravanja mera promeni uslove za ulazak naših građana u tu zemlju.

Zvanično, od juče je Srbima potreban negativan test na korona virus, ne stariji od 48 sati ili da budu u karantinu 14 dana nakon dolaska u Hrvatsku.

Batovci
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Batovci

Tačnije, nigde u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravlje ne pominju Srbiju, već nova pravila za treće zemlje, što je nespremne dočekalo naše sugrađane koje su sinoć vratili s njihove granice. Naime, na portalu koronavirus.hr, kao i na zvaničnom sajtu Hrvatske vlade stoji sledeće uputstvo:

"Osobe koje idu u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz), odnosno uz obavezu 14-dnevnog karantina/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage".

Pročitajte još

Ovo ne važi samo za državljane EU, Šengenskog sporazuma i država pridruženih ovom sporazumu. Nova pravila važe za državljane trećih zemalja, u koje evidentno spada i Srbija.

Mađarska

Posle Grčke i Hrvatske, nove mere za srpske građane od sredine naredne nedelje uvešće i Mađarska.

Kako prenosi "Rojters", Mađari će od naredne srede, zbog širenja epidemije korona virusa po Evropi, uvesti nove restriktivne mere na svojim granicama koje će važiti i za građane Mađaraske i za strance koji ulaze u zemlju iz rizičnih područja.

Horgoš, Mađarska, Granični prelaz
Foto: Biljana Vukčković / RAS Srbija
Horgoš, Mađarska, Granični prelaz

Prema ovim merama, svi putnici koji dolaze iz zemalja koje su označene kao "žuta" i "crvena" zona, moraće da prođu lekarski pregled i biće stavljeni u karantin, obelodanio je danas šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Srbija se, uz Rumuniju i Bugarsku, nalazi u grupi zemalja koje su označene žutom bojom, ostatak Balkana i Ukrajina su "crvene", dok su dolasci iz Hrvatske za sada dozvoljeni.

Putnici iz "žute zone" moraće na pregled, ali i u karantin u trajanju od 14 dana koji će moći ranije da napuste samo ukoliko imaju dva negativna testa u roku od 48 sati.

Crna Gora

Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurira spisak zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i zdravstvenih mera na nedeljnom nivou, a na tom spisku i dalje nema Srbije.

Iz susedne Crne Gore svakodnevno stižu komentari kako je najveći broj zaraženih u ovoj zemlji importovan upravo iz Srbije, te je mala verovatnoća da će se naša zemlja naći na novom spisku dobrodošlih koji bi ponovo trebalo da bude ažuriran.

Osim toga, Crna Gora je juče pooštrila i mere za svoje državljanje koji se vraćaju kući.

"Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Srbiji odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin", saopštio je njihov Institut za javno zdravlje.

Severna Makedonija, Slovenija, Rumunija...

Gde Srbi mogu, a gde trenutno ne, pitanje je kojim se bavio i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić. Pored pomenutih zemalja on je naveo još mnoge u koje Srbi ne mogu ili mogu uz određena ograničenja. Bilans je sledeći.

Za Severnu Makedoniju potreban je PCR test ne stariji od 72 sata, dok smo u slučaju Slovenije na crvenoj listi i mora se poštovati izolacija od 14 dana, ali je tranzit dozvoljen.

Testiranje, korona virus
Foto: Tanjug / Tanjug
Testiranje, korona virus

U Rumuniju se ne može, kazao je Dačić i dodao da je isti slučaj i sa Švajcarskom. I Holandija je zabranila, kao i Belgija, a u Nemačku možemo uz 14 dana izolacije.

U Luksemburg, kao i u Veliku Britaniju građani Srbije mogu da putuju, kao i u SAD, ali u Rusiju, Kinu, Izrael, Maroko, Japan, Australiju... ne mogu.

Srbi još uvek bez ograničenja mogu u Bosnu i Hercegovinu, kao i u Bugarsku, mada kako se situacija menja iz dana u dan, to bi se moglo promeniti čak i do objavljivanja ovog teksta.

BONUS VIDEO: Ispovest Srbina "zarobljenog" na bugarsko-grčkoj granici