Nezabeležena brutalnost policije i hapšenja "odreda" u Kragujevcu 1Ilustracija Foto: mup.gov.rs

U Kragujevcu se ni danas, četvrtog dana nakon hapšenja grupe demonstranata koji su, u sredu uveče oko 22 sata, kamenicama, motkama, bakljama i Molotovljevim koktelima demolirali delove zgrada Policijske i Gradske uprave (nalaze se pod istim krovom), zvanično ne zna koliko je tačno učesnika u tim incidentima i neredima privedeno.

Ne zna se, nadalje, ni da li su svi koji su, u noći između srede i četvrtka, privedeni u policiju  zaista i učestvovali u demoliranju zgrada Policijske i Gradske uprave ili su, pak, kako se sve glasnije i argumentovanije govori i piše, pripadnici policije te noći hapsili koga god su zatekli u centru grada, odnosno u blizini platoa ispred Skupštine grada.

Nepoznanica je, na kraju, i kakve su mere izrečene učesnicima u neredima koji su uoči minulog vikenda, preciznije u noći između petka i subote, saslušavani u Višem javnom tužilaštvu.

Doduše, nezvanično se saznaje da je te noći osmorici mladića koji su navodno učestvovali u demoliranju zgrada Policijske i Gradske uprave određen pritvor od 30 dana.

Grupa uhapšenih je puštena, ali će, prema medijskim saznanjima, prekršajno da budu gonjeni, a među njima i jedan momak koji nije iz Kragujevca, i koji, opet navodno, ima ozbiljan kriminalistički dosije.

Sve rečeno je, ipak, u domenu špekulacija pošto i policija i nadležno tužilaštvo o svemu i dalje „mudro ćute“, uprkos činjenici da su im se kragujevački novinari obraćali tražeći odgovore na  rečena pitanja.

Ono što, međutim, sudeći prema snimcima nadzornih kamera na objektima u centru Kragujevca, u čijoj blizini je policija vijala i hapsila demonstrante ili one za koje je pretpostavljala da to jesu, nije više nepoznanica, jeste da su policajci tom prilikom bili nezapamćeno brutalni.

Ponašali su se i tukli sve na koje su naišli te noći kao da „rade na normu“.  Kamere su, naime, zabeležile, a ti snimci se vrte na internetu, da su policijski oklopnici u sredu iza 22 sata tako nemilosrdno prebijali i gazili demonstrante i one za koje su mislili da to jesu, da to u Kragujevcu, koji u svojoj burnoj istoriji pamti brojne i razne demonstracije, proteste i racije, gotovo da nije zapamćeno.

Zašto su bili toliko brutalni i ko im je naredio da tako tuku tuđu decu, bez obzira na povod, pouzdano se ne zna. Ima, međutim, najava da će pojedini roditelji i advokati uhapšenih da traže utvrđivanje odgovornosti onih policajaca koji su prebijali i gazili demonstrante u Kragujevcu.

Istovremeno, sve je očiglednije da je policija u noći između srede i četvrtka, u Kragujevcu hapsila nasumice, odnosno ne samo demonstrante koji su učestvovali u demoliranju Policijske i Gradske uprave, već i one mlade ljude koji su se u to vreme zatekli u centru grada.

Tako je majka jednog od mladića kojeg je policija u sredu uveče, nakon demonstracija ispred zgrade Gradske uprave (ili Skupštine) grada), uhapsila u centru Kragujevca, prvog dana minulog vikenda na Fejsbuku objavila da je njen sin, stipendista francuske Vlade i najbolji student na prestižnom fakultetu u Francuskoj i dobitnik dve tamošnje nagrade, uhapšen tri sata posle demonstracija jer je, kako je navela, bio u blizini događaja.

– U ovoj zemlji (Srbiji – prim, Z.R.), moj sin je pre dva dana, dok je šetao gradom tri sata posle demonstracija na 500 metara od Skupštine Grada, uhapšen, brutalno tretiran kao kriminalac, držan u pritvoru 48 sati bez hrane i vode i bez ikakvih dokaza da je bilo šta uradio. I to samo zato, jer nije bio u kući dok su trajale demonstracije, napisala je majka Nataša Vujanović, naglašavajući da je njen sin pušten noćas u dva sata   posle ponoći (subota pred zoru – prim. Z.R.)  „gladan, prljav, ogorčen, žedan i uplašen“.

– Do sada sam plakala na aerodromu dok sam ga ispraćala, od sada ću da ga molim da se nikad ne vraća. Jadna je ova zemlja gde dete od 20 godina ne sme slobodno da ide svojim gradom. Stidi se Srbijo!, napisala je majka na Fejsbuku. Dodala je da su trojica mladića, medu kojima i njen sin, svi odlični studenti, „bez kapi alkohola u krvi“, pošli iz grada i hteli da svrate da jedu, ali su ih kod zgrade suda uhapsili jer su se „našli u blizini mesta demoliranja policijske stanice“.

– To su dobra, vaspitana deca. Nisu se odupirali, ni svađali jer su mislili da će za sat da uoče grešku i da ih puste. Tu noć su hapsili svakog ko je bio na ulici, napisala je ona. U komentarima na njenu objavu na Fejsbuku navedeno je i da su policajci „davili dečka koji ima astmu, premlatili su krvnički decu“.

Prema nezvaničnim informacijama, ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su u noći između srede i četvrtka u  policijskoj stanici u ulici Svetozara Markovića zbrinule 32 demonstranta i četvoricu policajaca, koji su imali povrede ekstremiteta.

Policija je zvanično potvrdila da su u neredima u Kragujevcu povređena četvorica njenih pripadnika, dok o broju povređenih demonstranata i o vrsti povreda koje su oni zadobili ništa nije saopštila.

Roditelji uhapšenih demonstranata tvrde da većina njih ima povrede glave, ruku, nogu i leđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari