Najnovije vesti
Vesti Društvo
DESNIČARI OTELI PROTEST U BEOGRADU Rasčinjeni monah svojim govorom oterao demonstrante, Nišlije pozivale policiju da im se pridruži (VIDEO)

DESNIČARI OTELI PROTEST U BEOGRADU Rasčinjeni monah svojim govorom oterao demonstrante, Nišlije pozivale policiju da im se pridruži (VIDEO)

"Srebrenica nije zločin", "Korona ne postoji, a 5G ubija", "Nećemo migrante", skandirali su sinoć na otetom protestu ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu ekstremno desničarske grupe, dok su građani sedeli po obodima ili jednostavno ćutali.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
peti dan kombo 01 RAS Zlatko Conkas Mitar Mitrovic Djordje Kojadinovic Foto: Zlatko Čonkaš, Mitar Mitrović, Đorđe Kojadinović / RAS Srbija
peti dan kombo 01 RAS Zlatko Conkas Mitar Mitrovic Djordje Kojadinovic

Protest nezadovoljnih građana načinom na koji se država bori protiv korona virusa, preuzeli su i antivakcinaši, a priliku da "zablista" u negativnom svetlu imao je i rašinjeni monah Antonije Davidović tokom čijeg govora su ljudi masovno počeli da se razilaze.

Ali, krenimo redom. Na scenu, odnosno plato ispred Skupštine, prvi su stupili vernici koji već godinama protestuju zbog potapanja valjevske Gračanice. Nosili su zastave s patriotskim obeležjima i transparente na kojima su ikone, pevali o Kosovu i klicali "Živela, Srbija".

Sve je uglavnom proticalo mirno dok nisu stigli ultradesničari. Pristalice Srđana Noga nosili su transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "Sloboda za Srđana Noga" i "Pravoslavnu Srbiju ne pokoriše ratom, već iznutra pionima EU, Vatikana i NATO". Bačena je koja baklja, ali su pokušaji izazivanja nemira, bar u poređenju sa prethodnim večerima, bili blagi.

Bilo je i pristalica ekstremista iz "Obraza". Tako se u jednom trenutku okupljenima obratio i Mladen Obradović "koji je pokrenuo parolu "Nećemo migrante i ne damo svetinje".

Policije je bilo, ali znatno manje, kao i demonstranata. Mahom je protest protekao mirno, bez sukoba s policijom, razbijanja izloga, paljenja kontejnera... Takođe, policija je intervenisala na Terazijama i oduzela molotovljeve koktele i maske od huligana.

Pročitajte još

Ispred Skupštine je zabeležena dirljiva scena. Naime, demonstranti su na stepenice ispred stavili igračku - bager. Na taj način, oni su odali počast Ljubisavu Đokiću poznatijem kao Džo bagerista, čoveku koji je postao simbol 5. oktobra 2000. jer je bagerom krenuo na zgradu RTS. Đokić je preminuo danas u 77. godini.

S druge strane, sa protesta iz Subotice, Novog Sada i Niša stigle su nam nešto drugačije slike. U Subotici su se građani okupili oko Plave fontane, povremeno zviždali i puštali muziku.

Novosađani su krenuli u protestnu šetnju da bi u jednom momentu blokirali policijsku stanicu i pozivali zaposlene da im se pridruže.

U Nišu je, čini se, bilo najiteresantnije. U ovom gradu na jugu Srbije održan je takođe miran protest. Kordon policije u Nišu postavljen je na Bulevaru 12. februar i zaustavio je protestnu kolonu, koja je sela ispred njih i prvo zapevala "Bože pravde", a potom uputila jasnu poruku policiji - "Spustite štitove".

VIDEO: Bakljada tokom govora rašinjenog monaha Antonija