Capital.ba

Visoki zvaničnik EU: Evrozona se može raspasti

12.07.2020. / 7:30

BRISEL – Recesija koja je posljedica virusa korone postaje sve dublja, prijeti čak i raspad evrozone, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni u intervjuu “Veltu“.

eu_zastave_brussels.jpg

Đentiloni je naglasio da ekonomije Italije, Francuske i Španije padaju za 10-11 odsto, a Danske, Poljske, Švedske ili Njemačke – za četiri do šest odsto.

“Posljednji ekonomski podaci upozoravaju: recesija je dublja, nego što se očekivalo, ekonomski razvoj država u evrozoni postaje neravnomjerniji, nego što je prognozirano u proljeće. To o čemu smo uvijek upozoravali se potvrđuje: recesija zbog COVID-19 prijeti raspadu evrozone“, rekao je evropski komesar.

Po njegovim riječima, države EU treba u najkraćem roku da dogovore plan obnove ekonomije radi jačanja povjerenja u nacionalnu ekonomiju.

Ranije je Evropska komisija predstavila prijedlog osnivanja fonda za spasavanje EU u visini od 750 milijardi evra. Kako je planirano, države članice Unije će dobiti pomoć u vidu grantova (do 500 milijardi evra). Ovaj prijedlog će Evrokomisija podnijeti državama članicama EU i Evropskom parlamentu. On se može i mijenjati.

Svjetska zdravstvena organizacija je u martu objavila pandemiju virusa korone. Prema posljednjim podacima SZO, u svijetu je otkriveno više od 12,1 milion slučajeva, dok je više od 551.000 ljudi preminulo. Sputnik.news

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!