Najnovije vesti
Premium
VELIKA TAJNA SRBIJE U ovoj crkvi krije se freska kakve nema nigde u svetu! Ko god je vidi ZASTANE PRED NJOM

VELIKA TAJNA SRBIJE U ovoj crkvi krije se freska kakve nema nigde u svetu! Ko god je vidi ZASTANE PRED NJOM

Ovo mesto pod zaštitom je države od 1981. godine. A kako i ne bi! Mala, pećinska crkva iz 13. veka predivan je trag života hrišćana na Staroj planini. Kao da to nije dovoljno, ovde se nalazi i freska koja prikazuje Isusa, jedinstvena u celom svetu!

Slušaj vest
0:00/ 0:00
rsovci foto Marko Ignjatovic shutterstock 1236643222 Foto: Marko Ignjatović / shutterstock
rsovci foto Marko Ignjatovic shutterstock 1236643222

Pećinska crkva Svetih Petra i Pavla nalazi se pored sela Rsovci, na Staroj planini u pećini brda Kalik, 22 kilometara od Pirota. Podignuta je u 13. veku.

Upravo ona dom je freske ćelavog Isusa, jedinstvene u pravoslavnom freskoslikarstvu!

Freska je poznatija pod imenom Isus Mladenac, nalazi se na severnom zidu crkve i ujedno je i jedini živopis u pećinskoj crkvi Svetog Petra i Pavla. Zanimljivo je to što je tu Isus oslikan kao mlad i ćelav, a da sve bude neobičnije čini i to što je prikazan u odeždi koja liči na budističku, i u osmougaonoj mandorli ili zvezdi.

Fresku je prvi put svetu predstavio Dragan Bosnić, hroničar i majstor fotografije u svojoj knjizi “Čudesna Srbija”.

fotografija ćelavog Isusa
Foto: Marko Ignjatović / shutterstock
fotografija ćelavog Isusa

Među fresko-slikarima, jedna grupa smatra da je lik mladog “Ćelavog Isusa” delo slikara ili grupe slikara, koji su bili pod uticajem raznih pravaca hrišćanske religije.

Nema preciznih podataka kako je ova neobična freska nastala, ali se pretpostavlja da je to bilo u vreme kneza Lazara i da su je naslikali isposnici iz Sinaja koji su boravili u pećini.

U to doba, isposnice kao hramovi nisu bile podložne crkvenim kanonima o tome kako se predstavlja koji svetac, pa se veruje da su Isusa iz pećinske crkve naslikali sami isposnici i da ona zbog toga na nju nisu uticala pravila i cenzura.

Pročitajte još

Ipak, zašto su gosti iz Sinaja Isusa predstavili baš ćelavog, misterija je i dan danas.

Iako je od 1981. godine crkva proglašena kulturnim dobrom i pod zaštitom je države, do pre desetak godina bila zapuštena i nepristupačna. Pre nekoliko godina, opština Pirot i meštani Rsovca potrudili da je učine pristupačnijom za vernike i turiste izgradivši most preko reke Visočice, masivnim vratima obezbeđen je i ulaz u pećinsku crkvu.

Kalik krije blago

Brdo Kalik u kome se nalazi ova crkva puno je otvora i pećina. U nekima od njih gnezde se divlji golubovi, a po Visočkim selima pronosi se legenda da je u jednoj od mnogobrojnih pećina pohranjeno blago.

Bugari govore o bogatstvu popa Martina, a naše legende se vezuju za Vojvodu Martina, koji je novac sakupljao za otkup svoje mlade žene, koju su oteli hajduci. Da su predeli oko Rsovaca nekada bili crkveno zemljište govore i njihovi nazivi kao što su Vladikine ploče, Kaluđerski dol, Popova strana i Manastirsko.

Ipak, najveći dragulj brda Kalik je skromna crkva Svetog Petra i Pavla sačinjena u steni sa jedinstvenom freskom Isusa Mladenca.