Dostupni linkovi

Premiijer Hrvatske: Žrtve Srebrenice ne smeju biti zaboravljene


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, koja se obelažava danas, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković poručio je da žrtve tog zločina, jednog od najstrašnijih na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata, ne smeju i nikad neće biti zaboravljene.

Premijer je i u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje ime, izrazio duboko poštovanje prema porodicama žrtava.

"Prošlo je četvrt stoleća od jednog od najstrašnijih zločina na evropskom tlu nakon Drugoga svetskog rata, koji se dogodio u Srebrenici. Danas se s pijetetom sećamo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dečaka i civila ubijenih u Srebrenici, i duboko saosećamo s njihovim porodicama i najmilijima. Žrtve Srebrenice ne smeju i nikad neće biti zaboravljene", piše u saopštenju hrvatski premijer, prenela je agencija Hina.

Genocid u Srebrenici potvrđen je presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a osuđeni su i njegovi glavni začetnici, ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, podseća Hina.

"Zločin u Srebrenici tragična je i neosporna činjenica koja opominje i traži da se nikad više ne ponovi", poručio je Plenković i ukazao da "svi zajedno moramo angažovano nastaviti da radimo na utvrđivanju i predstavljanju istine o Srebrenici".

"Hrvatska će, kao prijateljska i susedna zemlja, uvek pomagati Bosnu i Hercegovinu u izgradnji kvalitetnije budućnosti kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda, a posobno na njenom putu prema članstvu u Evropskoj uniji", istakao je Plenković.

XS
SM
MD
LG