Dramatično pogoršanje epidemiološke situacije u Šapcu 1Konferencija Kriznog štaba u Šapcu Foto: D. Eraković

U Šapcu je još 90 osoba pozitivno na korona virus, a jedna osoba je preminula. Ukupno je registrovana 741 zaražena osoba a zz to nedostaju analize za još 119 osoba od prethodnih dana koje se obavljaju u ambulanti „Vatreno oko“.

Dramatično se pogoršava epidemiološka situacija jer se u petak javilo čak 265 osoba sa simptomima zaraze, a mogućnosti testiranja su 90 osoba, ukazao je Nebojša Zelenović, komandant Kriznog štaba.

U odnosu na broj testiranja 70 do 80 odsto osoba je pozitivno.

„Početkom jula imali smo minimalan broj testova i tek na molbu Ministarstvu zdravlja kao i stranim ambasadama obezbedili smo veći broj testova. Analize radimo u Veterinarskom specijalističkom institutu u Špacu, i dnevno bi bilo potrebno da se uradi po 300 testova“, rekao je Zelenović.

U Šabac na testiranje dolaze i građani iz drugih opština: Koceljeve, Vladmiraca i Bogatića, a gradonačelnik dodaje da će na sve načine pokušati da se od utorka poveća broj analiza.

U Opštoj bolnici, koja je odlukom republičkog Kriznog štaba prerasla u kovid bolnicu, smešteno je 140 osoba.

Dnevno se preko policije i drugih službi kontroliše 1.265 osoba koja su bile u kontaktu sa zaraženima.

„Na primedbe da smo kasno reagovali samo ću podsetiti da je prošle subote predsednik države Aleksandar Vučić izjavio da smo vanrednu situaciju izmislili zbog političkih razloga i nepriznavanja izbornog poraza, a sada i premijerka Brnabić Šabac spominje kao žarište pandemije. Prava istina došla je kad smo nabavaili veći broj testova, a mi danas imamo deset puta više zaraženih nego za vreme vanrednog stanja“, ukazao je Nebojša  Zelenović, komandant Kriznog štaba.

U Šabačkoj bolnici formirana je zelena zona za urgentne pacijente, a od ponedeljka će se pacijenti upućivati u opšte bolnice u Loznici i Valjevu.

Kontrolom nadležne službe su pronašle da osam ugostiteljskih objekata nisu poštovali propisane mere.

Na snazi je zabrana proslava i okupljanja, boravka više od pet osoba u zatvorenom prostoru sa  obaveznim nošenjem zaštitnih maski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari