Još 345 obolelih, preminulo 12 osoba od korone 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 345 novoobolelih, a 12 osoba je preminulo od posledica korona virusa. Ukupno u našoj zemlji do sada su registrovana 18.073 pozitivna slučaja na virus, a preminule su 382 osobe.

U poslednja 24 sata testirane su 7.032 osobe od kojih je 345 pozitivno, a od početka epidemije u Srbiji je ukupno testirano 487.378 ljudi.

Aktivnih slučajeva je 3.911, a na respiratoru se trenutno nalazi 139 pacijenta.

Podaci o broju izlečenih pacijenata nisu saopšteni, a stopa smrtnosti iznosi 2,11 odsto.

Član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je „nejasno“ kako se statistički podaci o epidemiji obrađuju i dodao da je tražio njihovu reviziju.

U protekla 24 časa u AP Vojvodini nastavljen je trend povećanja broja zaraženih virusom korona i u tom periodu registrovano je novih 126 slučajeva obolelih od kovida 19. Prisustvo virusa se evidentira u svim vojvođanskim okruzima, a najveći broj obolelih je u Južnobačkom okrugu i gradu Novom Sadu.

Šta da rade pacijenti koji nisu oboleli od korone – pitanje je koje se nametnulo sa novim naletom kovida 19. Pretvaranje bolnica širom Srbije u kovid ustanove ponovo je odložilo mnoge intervencije, usmeravajući ceo sistem uglavnom na zbrinjavanje obolelih od korone i hitnih slučajeva.

U Kragujevcu je u proteklih 10 dana udvostručen broj pacijenata inficiranih korona virusom kojih je 1. jula bilo 371, a u petak u ponoć 742.

Koordinator privremene kovid bolnice u beogradskoj Areni Veljko Milić rekao je da se u toj hali trenutno nalazi 114 pacijenata sa pretežno lakšom kliničkom slikom, kao i da se taj broj uvećava.

Koordinator bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek kazao je da su podaci o trenutnom stanju ohrabrujući, s obzirom da je trenutno hospitalizovano 305 pacijenata, da se pet nalazi na respiratoru i da su od juče zabeleženo dva nova smrtna slučaja.

Češko Ministarstvo zdravlja aktualizovalo je danas spisak zemalja prema meri rizika širenja virusa korona i izbacilo iz njega Srbiju i Crnu Goru koje su sada, kao i Švedska u Evropskoj uniji, uvršćene na spisak crvenih zemalja najvišeg rizika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari