Prštaće u Torinu (©MOZZART Sport)
Prštaće u Torinu (©MOZZART Sport)

Obračun ubitačnih napada: Atalantinih 46 golova protiv Juveovih 40.000.000 evra

Vreme čitanja: 6min | sub. 11.07.20. | 13:20

Boginja bi da saplete Staru damu na putu ka Skudetu, Kolarov se vraća u tim Rome, a SMS igra 200. put za Lacio

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Juventus protiv Atalante ima prvu meč loptu za osvajanje Skudeta, ali i obavezu da popravi utisak sa utakmice sa Milanom. Okršaj će biti i duel najefikasnijeg tima (Atalante) sa najboljom odbranom (Juventus) kao i najuobijtijeg trozupca (Murijel, Iličić, Zapata – zbirno autori 46 golova) protiv najskupljeg tandema italijanskog fudbala (Ronaldo-Dibala, 40.000.000 evra neto godišnja plata).

Izabrane vesti

Lacio protiv Sasuola pokušava da lansira ponovo trku za titulu ili barem odbranu drugog mesta. Sergej Milinković Savić bi trebalo da odigra 200. utakmicu u dresu Rimljana, a u tim Sasuola se vraća Filip Đuričić. I Aleksandar Kolarov bi trebalo da bude među starterima za meč Rome protiv Breše na Rigamontiju. Đalorosi dolaze prilično oslabljeni, bez Smolinga, Kristantea i Mhitarijana, a Džeko će zbog predostrožnosti da ostane na klupi.

JUVENTUS – ATALANTA

Juventus nije izgubio od Atalante u Torinu u Seriji A od 1989, od vremena kada je dres Boginje nosio Kaniđa, strelac poslednjeg pobedonosnog gola Bergamaskihna gostovanju Staroj dami. Međutim, ovo je sezona u kojoj se ruše tabui, Lacio je pobedio Milan na San Siru posle 30 godina, Inter Napoli na San Paolu u prvenstvu, Atalanta je prvi put dobila meč protiv tima na čijoj je klupi sedeo Klaudio Ranijeri.

Trener Bjankonera Mauricio Sari je upotrebio metaforu Pepa Gvardiole da je meč sa Atalantom kao poseta zubaru. Poznajući toskanskog stručnjaka nije teško zaključiti da se radilo o sujeverju i da bi voleo da kod „zubara“ prođe kao Katalonac. Ne treba zameriti Sariju: Atalanta je nanizala devet pobeda u prvenstvu sa prosekom od tri pogotka po utakmici a pritom na poslednje tri meča u Seriji A nije primila nijedan.

Dva tima dolaze na duel sa oprečnim raspoloženjem. Juve je doživeo krah protiv Milana na San Siru (2:4) i a hladan tuš je stigao i sa žreba u Nionu: Bjankoneri će imati mnogo teži posao, ako prođu Lion, u četvrtfinalu i polofinalu nego u finalu. S druge strane, Atalanta je posle skidanja prokletstva Klaudio Ranijeri bila miljenica i sreće, jer su joj kuglive namenile daleko lakšu prolaznost do finala nego što je imaju Juve i Napoli.

Izgleda da je Mauricio Sari, malo intuicijom, malo zbog povreda, malo i zbog forme igrača, konačno konstruisao startnu postavu. Od nastavka prvenstva formacija koja će istrčati večeras na teren menjana je samo zbog povreda i kartona. U odnosu na meč sa Rosonerima u tim se vraćaju od De Liht i Dibala. Prisustvo Holanđanina je od fundamentalnog značaja s obzirom na to da Atalanta ima najefikasniji napad u Seriji A. Povratak Dibale je kao boca kiseonika za Sarija imajući u vidu da je nastavku sezone najbolji igrač Juvea. Kristijano Ronaldo je silno motivisan da posle titule najboljeg strelca Premijer lige i španske Lige osvoji i laskavo priznanje u Seriji A. Ćiro Imobile mu beži samo tri gola na listi strelaca.

Atalanta je u ovoj sezoni postigla 102 gola u svim takmičenjima i ubedljivo je najefikasniji tim Serije A. Kuriozitet predstavlja podatak da je golgeter Boginje rezervista Murijel sa 17 golova, ispred Iličića i Zapate. Biće veoma interensantno videti kako će se najubojitiji tim ponašati na terenu protiv najbolje odbrane u italijanskom fudbalu.

Gasperini je na konferenciji za novinare istakao da bi meč sa Juveom mogao da bude neka vrsta simulacije ili generalne probe za okršaj sa PSŽ-om u Ligi šampiona. Zbog navedene izjave se veruje da bi Dea mogla da izađe na teren sa svojim startnim trozupcem Iličić-Gomez-Zapata. Slovenački reprezentativac još uvek nije u potpuonsti oporavljen tako da postoji i šansa da na njegovo mesto uskoči Pašalić.

JUVENTUS 4-3-3: ŠČESNI; KVADRADO, DE LIHT, BONUČI, ALEKS SANDRO; BENTANKUR, PJANIĆ, RABIO; BERNARDESKI, DIBALA, RONALDO.

ATALANTA 3-4-2-1: GOLINI; TOLOI, PALOMINI, ĐIMSITI; HETEBOR, DE RON, FROJLER, GOSENS; ILIČIĆ (PAŠALIĆ), PAPU GOMEZ; ZAPATA.

BREŠA – ROMA

Breša bi da uhvati poslednji voz u trci za opstanak protiv uzdrmane Rome. Za razliku od Rimljana, trener tima sa Rigamontija Dijego Lopez ime sve najbolje igrače na raspolaganju, sa izuzetkom Bizolija. Mario Baloteli je već precrtan i već su ga zaboravili u Breši. Bivši trener Kaljarija je orijentisan da izvede na teren sastav u formaciji 4-4-2 i tako pruži solidnost igri koja je dala odlične rezultate protiv Verone. U tim se vraća gorostasni defanzivac Čanselor, dok će u napadu biti potvrđen tandem Donaruma-Toregrosa.

Sa jesenjeg duela Rome i Breše, © AFPSa jesenjeg duela Rome i Breše, © AFP

Roma ima nekoliko ključnih igrača van stroja, a trener Paulo Fonseka namerava da pruži predah Edinu Džeku, imajući u vidu,da u sledećoj nedelji Đalorose čekaju okršaji sa daleko boljim timovima od današnjeg: Veronom i Interom. Podsetimo, Smoling je povređen, a Kristante i Mhitarijan suspendovani zbog kartona. Poseban peh je odsustvo Jermena koji se nalazi u vrhunskoj formi. Osim što je najavio izostanak Džeka i Kalinića u njegovoj ulozi na Rigamontiju, Fonseka ima nameru da potvrdi model sa utakmice sa Parmom 3-4-2-1. Jedina dilema je da li da pored Pelegrinija igra Perez ili Klajvert.

Aleksandar Kolarov bi trebalo da zaigra od prvog minuta. Trebalo, jer je kapiten reprezentacije Srbije izgubio status nezamenljivog startera. Na prvih 19 utakmica u Seriji A u ovoj sezoni Kolarov nijednom nije bio zamenjen. U poslednjih 12 mečeva, Kolarov je bio starter samo na četiri utakmice.U odsustvu Smolinga i Kristantea ulogu centralnofg defanzivca će preuzeti Facio.

BREŠA 4-4-2: JORONEN; SABELI, MATEJU, ČANSELOR; SEMPRINI; ŠPALEK, TONALI, DESENA, BJARNASON; DONARUMA, TOREGROSA.

ROMA 3-4-2-1: PAU LOPEZ; MANČINI, FACIO, IBANJEZ; BRUNO PEREŠ, DIJAVARA, VERETU, KOLAROV; PEREZ, PELEGRINI; KALINIĆ.

LACIO – SASUOLO

Lacio nije mogao da ima „trnovitijeg“ protivnika u ovom delikatnom momentu kad pokušava da oživi šampionske ambicije. Sasuolo ne pripada vrhu italijanskog fudbala, ali je trener Roberto de Zerbi uspeo da ukomponuje odličan sastav sa prepoznatljivom i efikasnom igrom. Tim iz Emilije ja posle početnog poraza od Atalante nanizao dva remija i tri uzastopne pobede zatresavši 15 puta protivničku mrežu sa prosekom od tri gola po utakmici.

Takođe, Sasuolo je tim koji više i bolje trči od ostalih u Seriji A. U tom kontekstu za Lacio možda i nije ni loše što će se igrati na plus 32 stepena, koliko se predviđa temperatura u Rimu od 17 do 19 časova. Ritam će po sili prilika morati da bude manje intenzivan. U tim Sasuola se vraća Filip Đuričić pošto je prethodnu utakmicu morao da preskoči zbog kartona.

Sergej Milinković Savić protiv Sasuola, © ReutersSergej Milinković Savić protiv Sasuola, © Reuters

Za trenera Lacija Simonea Inzagija su stigli ohrabrujući signali sa poslenjeg treninga. Sergej Milinković Savić je odradio odlično sve što se od njega tražilo juče u Formelu i trebalo bi da bude na svom mestu u timu. U ekipi Lacija ćemo imati tri novine. Suspendovanog Patrika (zbog ujeda Donatija) će zameniti Bastos pošto Luiz Felipe još nema svih 90 minuta u nogama. Na sredini terena, ako sve bude u redu, Kataldi bi trebalo da zameni umornog Leivu. U slučaju da stvari krenu po zlu za Kataldija u tim bi uskočio veteran Parolo koji je prilično umoran, budući da njegovo telo 35-ogodišnjak ne može da izdrži ritam tri utakmice nedeljno. Novinu predstavlja i ubacivanje Džordana Lukakua umesto Džonija na levom boku pošto španski fudbaler, definitivno, nije igrač za tim kvaliteta i ambicija Lacija.

Večerašnji meč će biti poseban za Sergeja Milinkovića Savića, biće mu to 200. nastup u dresu rimskog kluba. Sergej je, dosad, postigao 37 golova za Lacio i Sasuolo mu je uz Atalantu i Kjevo omiljena žrtva. Golove će tražiti i Ćiro Imobile kome se Ronaldo opasno približio u trci za oreol najboljeg strelca u Seriji A. Imobile je u nastavku sezone postigao samo dva gola (jedan sa bele tačke, drugi iz igre, protiv Torina) i od njega se očekuje da predvodi novi juriš Lacija u završnici šampionata.

LACIO 3-5-2: STRAKOŠA; BASTOS, AČERBI, RADU; LACARI, MILINKOVIĆ, KATALDI (PAROLO), LUIS ALBERTO, LUKAKU; KAISEDO, IMOBILE.

SASUOLO: 4-2-3-1: KONSILJI; TOLJAN, FERARI, MARLON, KIRJAKOPULOS: LOKATELI, BURABIA; BOGA, ĐURIČIĆ, BERARDI; KAPUTO.


tagovi

AtalantaŽeljko PantelićLacioRomaJuventusSerija A

Obaveštavaj me

Juventus
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara