Mural će biti urađen na drugoj lokaciji o trošku grada 1Foto: Nenad Kovačević

Umesto uništenog murala sa likom Nebojše Glogovca, koji je bio na zidu jedne privatne kuće u centru grada, Grad Užice će finansirati izradu novog murala na drugoj lokaciji.

To je reakcija lokalne vlasti na protestno pismo koje je užičkom gradonačelniku uputio Voja Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS), navodeći da je uništavanje murala vandalizam i od užičke vlasti zatražio da preduzme mere iz svoje nadležnosti i pobrine se za mural.

„Naš stav je da Nebojša Glogovac zaslužuje da ima mural u Užicu, tako da smo odlučili da iz budžeta grada finansiramo oslikavanje novog murala na drugoj lokaciji. U razmatranju imamo nekoliko potencijalnih lokacija, tako da u nekoliko narednih dana planiramo da odlučimo koja bi bila najprikladnija“, navodi Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica, u odgovoru Voji Brajoviću.

Uz navode da je to „što je urađeno sa muralom duboko pogodilo gradsko rukovodstvo i sve Užičane“, on se zahvaljuje Brajoviću „na sugestijama i uverava ga da gradsko rukovodstvo deli njegove stavove“, a potom dodaje da oštećeni mural nije moguće obnoviti na zidu na kome se nalazi.

„Zid na kome se nalazi oštećeni mural sa likom našeg preminulog velikana je privatno vlasništvo i, na našu žalost, vlasnik objekta ima nameru da isti renovira tako da nismo u mogućnosti da ga ubedimo da se mural obnovi“, ističe Stanisavljević.

Uz navode da je Nebojša Glogovac bio „istaknuti umetnik i veliki prijatelj Užica i Jugoslovenskog pozorišnog festivala i dvostruki dobitnik „Ardaliona“ na tom festivalu koji je održava u Užicu“, Stanisavljević ističe to da su gradski čelnici, „kao veliki poštovaoci njegovog lika i dela, preduzeli sve mere da se taj problem reši“.

Kako je Danas pisao, mural je urađen noću, 10. februara 2018. godine, samo nekoliko sati nakon smrti velikog glumca, na zidu privatnog objekta u Ulici Riste Tešića na broju 2. Bio je to prvi mural u Srbiji, kojim su mladi autori – Užičani Boban Lazić, koji je dva meseca kasnije preminuo, i Aleksandar Pasalev, izrazili poštovanje i divljenje prema Glogovcu.

Međutim, vlasnik tog objekta je, 30. juna ove godine, preko murala postavio veliki baner sa reklamama za sredstva za zaštitu bilja. To je izazvalo ogorčenje javnosti, pa ga je, iste noći, neko pocepao i uklonio. Tom prilikom mural je oštećen. Vlasnik je svedočio o tome da su autori bili upoznati sa tim da mural ne može dugo da ostane na tom zidu, jer je u planu rekonstrukcija objekta, za koji je kazao da je star oko 100 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari