Dostupni linkovi

Srebrenica - Potočari: Pred komemoraciju 25. godišnjice genocida


Postavljanje tabuta u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, 10. juli
Postavljanje tabuta u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, 10. juli

Posmrtni ostaci devet žrtava srebreničkog genocida izneseni su iz bivše Fabrike akumulatora u Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice, 10. jula, navečer.

Prethodno su u Potočare stigli učesnici "Marša mira", predvođeni majkama Srebrenice.

Ovogodišnji "Marš mira", zbog pandemije korona virusa, činile su grupe u kojima je bilo manje od 50 učesnika.

Marš mira svake godine predvode preživjeli Srebreničani koji u dužini od 100 kilometara prolaze put kojim su 1995. bježali muškarci od Vojske Republike Srpske.

Pored učesnika Marša mira, u Potočare su poslijepodne, 10. jula, stigli i učesnici Moto maratona Srebrenica 2020 "Da se ne zaboravi i ne ponovi".

Oko tri stotine učesnika krenulo je 9. jula iz Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

"Ovo je deveti maraton Bihać - Srebrenica. Na ovaj način, mi, bajkeri Bihaća, odajemo poštu žrtvama genocida", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Samir Miminović iz Bihaća.

Dolazak bajkera iz Bihaća
Dolazak bajkera iz Bihaća

U prijepodnevnim satima, 10. jula, poletjeli su golubovi mira iznad Memorijalnog centra u Potočarima.

Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja organizovalo je ovaj memorijalni let Srebrenica - Sarajevo.

Istovremeno, u Skupštini opštine Srebrenica je upriličena komemorativna sjednica, koja se uoči 11. jula organizuje već trinaestu godinu.

"Ono što je vrlo važno jeste da mi u Srebrenici na ovakav način već godinama odajemo počast svim nevinim žrtvama i šaljemo poruku da svi oni koji su činili ratne zločine moraju da odgovaraju, jer ne može se kroz pojedince gledati cio narod’", kazao je tom prilikom Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Nedžib Smajić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica podsjetio je da se dan nakon obilježavanja genocida u Srebrenici, svake godine 12. jula organizuje i obilježavanje stradanja srpskog naroda, te pozvao da se oda počast svim žrtvama u naredna dva dana na dostojanstven način.

U Potočarima je upriličen i performans postavljanja fildžana sa kafom za sve žrtve genocida.

Aida Šehović, autorica performansa "Što te nema" kaže kako je ove godine za postavku stiglo više od 8372 fildžana iz cijelog svijeta.

Bez Dana žalosti na cijeloj teritoriji BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) nije 11. jul 2020. godine proglasio Danom žalosti, jer, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je to predložilo, prijedlog te tačke dnevnog reda nije razmatran na sjednici 9. jula.

"Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je zahtjev sa sazivanje vanredne telefonske sjednice Vijeća ministara sa samo jednom tačkom dnevnog reda, vezano za donošenje Odluke o proglašenju 11. jula 2020. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini", piše u saopštenju.

Dodaje se i da predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je jedini nadležan za sazivanje i redovnih i vanrednih sjednica Vijeća ministara, nije bio u datim okolnostima saglasan da donese potrebnu odluku kojom bi se održala telefonska sjednica i glasalo o predloženoj tački dnevnog reda.

"U očekivanju donošenja Odluke Vijeća ministara, što je bila redovna praksa proteklih godina, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uputio instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu da dostojanstveno obilježe 11. juli 2020. godine spuštanjem zastava na pola koplja/jarbola, te upoznaju zemlje prijema o razlozima za isto, u cilju promicanja toliko potrebne borbe za istinu i pravdu u Bosni i Hercegovini ali i cijelom svijetu", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ambasador SAD u BiH: 11. juli mračni istorijski trenutak za cijelo čovječanstvo

Dvadeset pet godina poslije, Bosna i Hercegovina je napredovala, ali rane iz prošlosti još nisu zacijelile, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson u javnom video obraćanju u povodu 25. godišnjice srebreničkog genocida.

Ambasador Nelson najavio je da će prisustvovati komemoraciji 11. jula u Potočarima, na obilježavanju, kako je istakao, mračnog istorijskog trenutka, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijelo čovječanstvo.

"Na ovu godišnjicu, i uvijek, građani Sjedinjenih Država izražavaju solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijima. Mi žalimo s vama", poručio je ambasador SAD.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel), visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) su objavili zajedničko saopštenje povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, kojeg su nazvali “jednim od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije”.

Istakli su da je ova godišnjica bolan podsetnik za EU.

"Prije 25 godina, Evropa nije uspjela da ispuni obećanje da nikada više neće biti takve tragedije na našem kontinentu. To je takođe moćan signal potrebe da se čvrsto i bez izuzetaka založimo za univerzalne vrijednosti - naročito ljudsko dostojanstvo - koje su u osnovi naše Unije. 25 godina kasnije naša je dužnost da se sjećamo. Moramo se suočiti sa prošlošću iskreno i gledati u budućnost sa odlučnošću da podržimo sljedeće generacije, za omladinu iz cijelog Zapadnog Balkana, u izgradnji bolje zajedničke budućnosti", poručili su Mišel, Borelj I Varhelji.

Sedam porodica koje su ranije dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka svojih najmilijih, tu saglasnost su povukle. Razlog je što zbog pandemije mnogi članovi porodica žrtava neće moći prisustvovati dženazi i ukopu u Potočarima.

U Memorijalnom centru u prethodnih 19 kolektivnih dženaza ukopano je 6.610 žrtava genocida.

Prva kolektivna dženaza obavljena je 31. marta 2003. godine, kada je ukopano 600 žrtava. Duga dženaza je te godine obavljena 11. jula.

Iste godine 20. septembra, obavljena je i treća dženaza, uz prisustvo Billa Clintona, bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, koji je tog dana i zvanično otvorio Memorijalni centar Potočari.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG