Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju oko kosovskog pitanja

Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.

U saopštenju se takođe najavljuje da će pregovori početi 12. jula najpre video-konferencijom dve strane, a zatim će 16. jula biti održan prvi sastanak, odnosno dijalog, u Briselu.

Domaćin tih sastanaka biće šef evropske diplomatije Borelj i izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju domaćina današnjeg video-samita, predsednika Francuske i nemačke kancelarke, Makron i Merkel su spremni da ponovo organizuju samit poput današnjeg, ako to bude bilo potrebno, u nekom kasnijem periodu.

U saopštenju se navodi da su na video-samitu učestvovali predsednk Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog, kao i regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak.

Prenosi se da su se predsednik Vučić i Hoti dogovorili da nastave dijalog, koji je prekinut novembra 2018.

Taj dijalog, kako se ističe u saopštenju, biće i dalje podržan od strane EU sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, konačni i obavezujući sporazum.

Predsednik Vučić i Hoti su dogovorili, stoji u saopštenju, da prodube napore u brojnim poljima u okviru Berlinskog procesa, kao važnu meru uspostavljaja poverenja.

Učesnici video-samita razgovarali su i o daljim koracima u od EU podržanog dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Makron i kancelarka Merkel ohrbuju predsednika Vučića i Hotija da narednih meseci postignu suštinski napredak u pregovorima.

Nemačka Vlada: Beograd i Priština se dogovorili da nastave pregovore

Predstavnici Beograda i Prištine dogovorili su se danas tokom video-konferencije u Parizu, čiji su domaćini bili Francuska i Nemačka, da nastave razgovore sa ciljem normalizacije odnosa, saopšteno je iz nemačke Vlade.

"Predsednik Emanuel Makron i kancelarka Angela Merkel dali su podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Avdulahu Hotiju da učine suštinski napredak u pregovorima", navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво