Dostupni linkovi

BiH: Podignuta optužnica protiv Ostoje Prpoša za krijumčarenje migranata


Ilustracija
Ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Ostoje Prpoša, rođenog 1952. godine u Prijedoru na zapadu BiH, zbog krijumčarenja migranata, državljana Sirije, saopšteno je iz Tužilaštva.

“Optuženi se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, na području Prijedora preuzeo državljane Sirije, za koje je znao da se radi o krijumčarenim osobama koje ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak i kretanje u Bosni i Hercegovini, sa namjerom da ih preveze na područje Bihaća, radi daljeg odlaska prema zemljama EU”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U saopštenju se dodaje da su optuženog otkrili i spriječili pripadnici policije iz Bihaća u Unsko-sanskom kantonu, zaustavivši vozilo kojim je upravljao i u kojem su otkrili migrante.

Migranti su, dodaje se u saopštenju, predati Službi za poslove sa strancima BiH, a od Prpoša je oduzet i novac koji je prethodno dobio od krijumčarenih osoba. U Tužilaštvu navode i da je optužnica poslata Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je na sjednici 11. juna pojedinačne informacije Ministarstva bezbjednosti stanju u oblasti migracija u BiH za januar, februar i mart 2020. godini u kojima se navodi da su u prvom kvartalu 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena ukupno 4.444 migranta, što predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Tada je prijavljeno ukupno 3.597 migranata.

U kampovima u Unsko-sanskom kantonu, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), trenutno boravi više od 3.500 migranata, od čega ih je najviše u Lipi, oko 1.200.

Migrantski kamp Bira smješten je u samom gradu Bihaću, čije zatvaranje gradske vlasti traže mjesecima.

U njemu, prema podacima IOM-a, trenutno boravi 610 migranata i izbjeglica. Istovremeno, u migrantskom kampu Miral, koji je uspostavljen odlukom Savjeta ministara BiH, boravi oko 500 ljudi.

XS
SM
MD
LG