I u Novom Sadu zabranjeno okupljanje više od 10 osoba, skraćeno radno vreme kafića i prodavnica

16:07:00 10.07.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Od danas je u Novom Sadu zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi na otvorenom i u zatvorenom, odlučio je Gradski štab za vanredne situacije. Kako je navedeno u saopštenju, prateći epidemiološku situaciju u Novom Sadu, Štab je usvojio niz novih mera koje stupaju na snagu odmah.

I u Novom Sadu zabranjeno okupljanje više od 10 osoba, skraćeno radno vreme kafića i prodavnica


Od danas je zabranjeno organizovano okuplјanje više od 10 osoba na javnim prostorima u zatvorenom i otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1.5 metara.

Takođe, svim ugostitelјskim objektima koji nemaju baštu, kao i noćnim klubovima, ograničeno je radno vreme na period od 6 do 21 čas, a onima sa baštom do 23 časa. Ova obaveze ne odnosi se na rad firmi koje ne pružaju usluge stanovništvu, kao i na rad državnih organa i javnih službi. Ugostitelji su dužni da u ugostitelјskim objektima koji imaju baštu radno vreme u zatvorenom delu objekta ograniče do 21 čas, a u bašti do 23 časa.

Svim prodavnicama i tržnim centrima radno vreme je, takođe, ograničeno od 6 do 21 čas. Ovo ograničenje ne odnosi se na apoteke, benzinske pumpe (u kojima tokom noći može da se prodaje samo gorivo) i šaltersku prodaju hrane.

Set mera predviđa i da se u svim javnim zatvorenim prostorima, trgovinama, ugostitelјskim objektima, baštama i drugim objektima gde se prodaje roba i pružaju usluge, ograničava broj osoba koje mogu biti istovremeno prisutne u objektu, tako da na svaka 4 m² može biti prisutna jedna osoba. Na svim ulazima u objekat od sada će morati da bude jasno istaknuto obaveštenje o broju onih koji mogu biti istovremeno prisutni u njemu.

Gradski štab je naveo da je, imajući u vidu da epidemiološka situacija nije bolјa u odnosu na prethodne dane i sagledavajući procenat zauzetosti bolničkih kapaciteta, neophodno bilo uvesti dodatne mere.

- Neophodno je imati u vidu i apel naših lekara koji svakodnevno ukazuju da je klinička slika obolelih sve teža, kao i da proces izlečenja traje sve duže. Privremene bolnice u tom slučaju ne bi imale smisao kao u martu i aprilu, imajući u vidu da je sve više onih koji su na bolničkom lečenju i kojima je neophodan konstantan nadzor lekara, što neće biti moguće obezbediti u tom broju ukoliko ne budemo poštovali mere. Grad Novi Sad apeluje i poziva građane da zajedno, još jednom, pokažemo svoju zrelost, solidarnost i svest kako o trenutnoj situaciji, tako i o mogućoj budućoj težoj – navedeno je u obaveštenju štaba.


Najgori dan u Vojvodini od početka epidemije


Ranije danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da je od početka epidemije jučerašnji dan bio najgori u Vojvodni, po broju novozaraženih i umrlih. Naime, umrlo je četvoro, a 122 je novozarašenih od koronavirusa. On je naglasio da se u Pokrajini već četiri dana beleži trocifren broj novozaraženih zbog čega su kovid centri u Vojvodini skoro puni. Naveo je da je do pola popunjena četvrta kovid zgrada u KC Vojvodne, kovid odeljenje bolnice u Vrbasu je puno, a i u Pančevu su takođe puni kapaciteti. Gojković kaže da ukoliko se nastave okupljanja u velikom broju u zatvorenom i otvorenom prostoru broj zaraženih može da se duplira, a takav udar zdravstveni sistem neće moći da izdrži.

- Čak i da otvorimo nove bolnice nećemo imati zdravstvene radnike, blizu smo toga da pređemo crvenu liniju za koji se bojim da neće biti povratka - upozorio je Gojković.

Da je situacija u Vojvodini dramatična kaže i direktorka Kliničkog centra Vojvodine dr Edita Stokić.

- Slika je dramatična, te da je činejnica da je KCV mora da pored kapaciteta infektivne klinike da otvori i dodatne kapacitete za smeštaj kovid pozitivnih. To je klinika za ortopediju i traumatologiju i za neurohirurgiju, vaskularnu hirurgiju i za anesteziju i infektivno lečenje - rekla je ona i apelovala na građane da preduzmemo sve preventivne mere, kako bismo sprečili širenje i obolevanje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1004.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?