GG Ivan Ćalović: Provokatori iz SNS razbili staklo na prostorijama te stranke u Čačku 1Čačak Foto: www.wikipedia.org / By Forgivenday

 Grupa građana (GG) „Ivan Ćalović“ u Čačku ocenila je danas da je veliki broj građana mirno i dostojanstveno protestovao u četvrtak uveče u tom gradu, nezadovoljan celokupnim stanjem u srpskom društvu, ali da provokacije i provokatori nisu izostali.

GG je navela da su građani udaljili jednog od provokatora za vreme protesta ispred gradske Skupštine, koji je snimanjem provocirao okupljene građane.

„Nakon mirnog protesta i nakon što su se građani razišli, kamenovane su prostorije Srpske napredne stranke (SNS) i to, prema informacijama kojima raspolažemo, na očigled pripadnika policije u civilu, koji su sedeli u obliženjem ugostiteljskom objektu i koji ništa nisu preduzeli“, navodeno je u saopštenju.

GG ocenjuje da je kamenovanje prostorija SNS-a, u Čačku, do koga je došlo „uz prećutno odobravanje policije“, provokacija upravo članova te stranke.

„Takođe, pripadnici žandarmerije koji su, dok su protesti trajali bili u prostorijama loklane Skupštine, nakon protesta legitimisali su i privodili mlade ljude, čiji identitet ne znamo, a koji su bili okupljeni na platou ispred Skupštine“, navedeno je u saopštenju.

GG ističe da još uvek nema zvaničnih informacija o tome da li je ko uhapšen i šta je izazvalo policiju da, nakon što je protest završen, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, krene u akciju.

„Sve se odigralo po istom scenariju kao i pre tri dana u Beogradu, osim što učesnici protesta nisu dozvolili provokacije dok je protest trajao“, navodi se u saopštenju.

GG je tražio od nadležnih institucija u gradu da odgovore ko je kamenovao prostorije SNS u Čačku nakon protesta, zašto su pripadnici policije u civilu to nemo posmatrali, zašto su pripadnici žandarmerije regovali nakon što je protest završen?

GG traži od nadležnih i da saopšti koliko građana je nakon protesta privedeno i zašto?

„Još jednom naglašavamo da je protest protekao bez ikakvih incidenata. Apelujemo na sugrađane da ne podležu provokacijama, da sprečimo sve one koji su skloni nasilju ili izazivaju nasilje da jedan istinski građanski bunt protiv sistema pretvore u destrukciju. To je ono što vlast želi i što im ne smemo dozvoliti“, navodi se u saopštenju.

GG poziva policiju da bude uzdržana u reakcijama i da ne dozvoli da je vlast okrene protiv građana.

GG, koju predvodi čačanski advokat Ivan Ćalović, formirana je prošle godine i bojkotovala je nedavno održane lokalne izbore u Čačku.

Protest u Čačaku koji je održan sinoć zakazan je preko društvenih mreža i okupio je nekoliko stotina Čačana koji su mirno protestovali ispred zgrade lokalne Skupštine i na kraju održali protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Nakon završenog protesta SNS je saopštio da su razbijeni prozori na njihovim prostorijama u centru grada.

Uniformisana policija, koja nije bila prisutna za vreme protesta, rasterala je grupu demonstranata koji su ostali da sede isped zgrade lokalne Skupštine.

Prema fotografijama koje su objavili pojedini lokalni mediji policija je bila u punoj opremi za razbijanje demonstracija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari