Savet velike štreberke 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Čak i najgori đaci su naučili da prepisuju. Recept je sledeći: uzmeš urađen zadatak od boljeg od sebe, zaoštriš olovku zarezačem iznad kante za smeće (najbolje HB da ti ne „brlja po papiru“) i kreneš lepo od početka.

Pažljivo prepisuješ da nešto ne izostaviš, duboko dišeš da te niko ne primeti. Ne treba da izmišljaš toplu vodu, ima boljih od tebe, sve su ljudi smislili, promislili i razradili, dok si ti veselo cepao jagnjetinu na proslavi još jedne izborne pobede.

Pa da li si, majkoviću, čuo da je iko u Evropi uvodio policijski čas? Mani se policijskih manira, UDBA I OZNA su prošlost, prizovi se upamet i PREPIŠI. Velika je umetnost pravilno iskopirati, red po red i to sva slova da ti budu na liniji. Ti si čoban, a narod je stado, sve se slažem, ali svako čobanče voli svoje ovce i vadi ih iz rova kad u njega upadnu.

Zašto ti svoje kolješ sve odreda, pa šta ćeš posle, kojim ćeš stadom vladati? Vidi, zadatak je kao iz domaćinstva, najlakši predmet, majke mi, nije matematika da ti nije jasno… Pravila su nekolika: maske, rukavice, distance, stolovi na razmaku, rad od kuće, zubari sa zaštitnom opremom, malo gela na ruke, ništa veselja, sahrane, rođendani, terevenke, maturske večeri, ništa publika na stadionu, cmakanje, rukovanje, pipanje, tapšanje po ramenu i na plaži dva metra razmak i da pevaš!!!!

A ti našo pa zašo: te mi smo pobedili virus, te svi na fudbal, te svi na posao, u autobus bez maske, neoprane ruke, neoprani ispod pazuha, pa čeeeekaj malo. Onda, jaoj ajde opet svi u ćorku, da vadimo kestenje iz vatre.

Vidi bogati, virus podivljao. Pa nemoj posle da se žališ što je narodu prekipelo i da su ti u Skupštinu nagrnuli.

Malo si se zaigro. Nije ova prokleta avlija samo tvoja. Hleba i igara.

Kažeš, Srbija ima žita da podavi čitavu Evropu, al što se igara tiče, sviraj, sviraj, pa za pojas zadeni. Nisi bio na tom času kad se učile poslovice? I nemoj više da lažeš narod.

To nije lepo i nevaspitano je sa tvoje strane. Jer u laži su kratke noge, kažu Srbi, a Italijani kažu laž pravi lonce al ne pravi poklopce, pa sve pre ili kasnije iskipi. Sedi, koncentriši se, uzmi aspirin protiv korone, istresi nos u čistu maramicu i prepiši, druže, vidi kako su drugi napaćeni uradili. Savet ti daje jedna velika štreberka.

Autorka je arhitektkinja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari