Dostupni linkovi

Golubovi mira poletjeli iz Potočara, poruke mira sa komemorativne sjednice


Pustanje golubova mira
Pustanje golubova mira

Golubovi mira poletjeli su danas iznad Memorijalnog centra u Potočarima gdje će sutra 11. jula , 25. godina od počinjenog genocida u Srebrenici, vječni smiraj naći devet žrtava.

Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja organiziralo je ovaj memorijalni let Srebrenica-Sarajevo.

Golubovi mira pušteni su s jedinom porukom i željom za mirom svima, te molitvom da se nikada i nikom ne dogodi ono što se dogodilo u Srebrenici.

Potom je upriličena komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica, koja se uoči 11. jula organizuje već 13. godinu.

‘’Ono što Srebrenici zaista treba je istina. Kad pobijedi istina vjerovatno će i kvalifikacije biti drugačije, ali ono što je vrlo važno jeste da mi u Srebrenici na ovakav način već godinama odajemo počast svim nevinim žrtvama i šaljemo porku da svi oni koji su činili ratne zločine moraju da odgovaraju jer ne može se kroz pojedince gledati ceo narod,’’kazao je tom prilikom Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

On je kazao da je ponosan što u posljednje tri godine u Srebrenici nije bilo većih incidenata na nacionalnoj osnovi.

"Najbitnije je da gradimo mir i suživot, svih 365 dana u godini, da zajedno stvaramo što bolje uslove, ekonomski razvoj koji će omogućiti opstanak ovog stanovništva u Srebrenici", poručio je Grujičić.

Nedžib Smajić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica podsjetio je da se dan nakon obilježavanja genocida u Srebrenici, svake godine 12. jula organizuje i obilježavanje stradanja srpskog naroda te pozvao da se oda počast svim žrtvama u naredna dva dana na dostojanstven način.

U Potočarima je upriličen i performans postavljanja fildžana sa kafom za sve žrtve genocida, 15. put zaredom.

Aida Šehović, autorica performansa "Što te nema" kaže kako je ove godine z postavku stiglo više od 8372 fildžana iz cijelog svijeta.

XS
SM
MD
LG