');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

ŽENE VIŠE POGOĐENE EKONOMSKIM POSLEDICAMA Pandemija će povećati ranjivost u društvu BiH

Pandemija Covida-19 će povećati ranjivosti u društvu i više uticati na žene i devojčice koje se već nalaze u ranjivim porodičnim i ekonomskim situacijama, pokazala je neposredna procena Kancelarije Ujedinjenih nacija za žene (UN vomen) u BiH.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

Glavni zaključci na osnovu rezultata procjene oslikavaju ključne razlike u načinima na koje kriza izazvana pandemijom Covid-19 utiče na muškarce i na žene, prenosi Srpskainfo.

Žene su više pogođene ekonomskim posledicama koje je izazvao Covid-19 i suočavaju sa povećanom diskriminacijom i predrasudama, ali je analiza i potvrdila da se nasilje od partnera, zajedno sa drugim oblicima nasilja u porodici, povećalo za vreme pandemije.

Kada je reč o socijalnoj pomoći i zaštiti, potrebe muškaraca i žena nisu bile u potpunosti zadovoljene tokom pandemije, što je još jednom potvrdilo da postoji potreba za poboljšanjem u oblasti pristupa ovim uslugama.

Ova procena, koja je predstavljena predstavnicima vlasti i međunarodnim partnerima, istražuje uticaj pandemije virusa korona na glavne izazove sa kojima se suočavaju žene i muškarci, uključujući njihovu ekonomsku osnaženost i ranjivost i kako situacija koja se menja utiče na njihov život, saopšteno je iz UN u BiH.

U saopštenju se navodi da ova procena služi kao ključni analitički resurs za savetovanje radi izrade šire socioekonomske analize uticaja krize i planiranje mera i politika vlasti u BiH.

Koordinator UN u BiH Ingrid Makdonald istakla je da su pravovremeni i provereni podaci veoma značajni ukoliko se želi omogućiti toliko potrebna detaljna analiza i podržati da se BiH vrati nazad na put pristupanja EU i ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

Predstavnik Kancelarije UN za žene u BiH David Saunders smatra da žene moraju biti u centru odgovora na Covid-19, kao i napora za oporavak.

Analize sprovedene u BiH deo su integrisanog paketa podrške kojim UN koriste prednosti svih svojih agencija, fondova i programa.

Cilj više od 30 međusektorskih analiza jeste zajedničkog oblikovanja jakog i sadržajnog programskog odgovora na posledice pandemije Covida-19 u BiH.

U onlajn rezentaciji, koja je organizovana juče, učestvovalo je oko 70 predstavnika različitih nivoa vlasti u BiH, međunarodnih organizacija, ambasada, te relevantnih agencija i udruženja, navedeno je u saopštenju.