Advokati okrivljenih traže oslobadjajuće presude u slučaju Ćuruvija

Advokati odbrane osuđenih u prvostepenom postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, izneli su danas žalbe i dali dva predloga sudu.

Izvor: Beta

Sreda, 08.07.2020.

16:41

Advokati okrivljenih traže oslobadjajuće presude u slučaju Ćuruvija
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com

Oni su predložili da Veće Apelacionog suda oslobodi njihove branjenike, ili da ukine presudu i vrati slučaj na ponovno suđenje.

Prvookrivljeni, nekadašnji šef Državne bezbednosti Rade Marković nije prisustvovao današnjoj sednici, kao ni juče kada je počelo razmatranje presude.

Predsednik Veća Milimir Lukić nije dozvolio da se njegova žalba pročita, navodeći da će se Veće sa njom "svakako baviti na nejavnom delu sednice".

Žalbu je uložila njegova supruga Ivančica Marković koja je u kratkom obraćanju rekla da je osuđujuća presuda nekom potrebna da se okrivi država i da to nije presuda zasnovana na činjenicama i istini.

Advokat Vladimir Marinkov, branilac Markovića, najviše pažnje posvetio je listinzima mobilne telefonije za koje tužilac tvrdi da neke od optuženih povezuju s ubistvom Ćuruvije.

"Koplja su se na suđenju najviše lomila oko ovog dokaza. Prvostepeni sud je dva puta usvajao naš zahtev da se kao nezakonit izdvoji iz spisa, ali je to zatim rešenjem ukidano", rekao je Marinkov.

Prema njegovim rečima na ovom dokazu praktično se zasniva presuda protiv svih optuženih.

Advokat Dušan Mašić, takođe branilac Markovića rekao je da su "mediji vodili istragu i orkestriranu kampanju" protiv optuženih.

Sudija Lukić ga je prekinuo i poručio da u sudnici ne može da se obraća javnosti, već na konferencijama za novinare.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, branilac Milana Radonjića i Ratka Romića, izjavila je da je presuda zasnovana na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju.

"Ovo je presuda protiv DB-a, pokušaj njene diskvalifikacije, suđenje jednom vremenu", rekla je Dobričanin Nikodinović govoreći o prvostepenom postupku.

Pošto je sudija Lukić primetio da je odužila sa obrazlaganjem žalbe, odnosno njenim čitanjem, ona je rekla da je "imala pet verzija, ali je izabrala najkraću".

"Mislila sam da sam imala četiri i po sata na raspolaganju kada je prvobitno najavljena sednica", rekla je Dobričanin Nikodinović.

Sudija Lukić to je propratio opaskom da i Veće "ume da čita", pa će to i uraditi sa žalbom na nejavnom delu sednice po službenoj dužnosti.

Radonjić i Romić su u kratkom obraćanju u potpunosti podržali žalbe svog advokata, navodeći da nikada nisu ništa uradili protivno zakonu i da nema dokaza koji ih terete.

Sudija Lukić je saopštio da je završen deo javne sednice i da će svi biti obavešteni o odluci Veća Apelacionog suda o prvostepenoj presudi u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: