Capital.ba

Vlada podržala Cicka i zaustavila gradnju MHE na Kaljini

08.07.2020. / 16:28

SOKOLAC – Vlada Republike Srpske povukla se pod pritiskom javnosti i odustala od dodjele koncesije na rijeci Kaljini u Sokocu za izgradnju male hidroeletrane, saznaje portal CAPITAL.

Kaljina

Odluka je donešena na sjednici koja je održana 19. juna, i stupiće na snagu za sedam dana.

Nezadovoljnim građanima u borbi protiv izgradnje nedavno se pridružila i opština Sokolac, pa je Vlada ostala bez ikakve podrške u svojoj ideji.

Naime, na sjednici skupštine u junu na prijedlog načelnika Milovana Cicka Bjelice usvojen je prijedlog o stavljanju moratorijuma na raspravljanje i odlučivanje o gradnji bilo kakvih hidroelektrana na rijekama ove opštine.

Iako mi dozvole za gradnju nismo nikada nikome izdali, ovim bi spriječili da se o tome stalno raspravlja“, poručio je tada Bjelica.

Zanimljivo, odluka je donesena u danima kada vladajući SNSD javno zagovara zaokret po pitanju gradnje malih hidrocentrala na rijekama u Srpskoj. Prvi pokušaj u vidu inicijative im nije prošao jer nisu dobili podršku koalicionih partnera.

Podsjećamo, kako smo pisali u januaru ove godine, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske dobilo je od Vlade zeleno svjetlo za pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Kaljini u opštini Sokolac.

U planu je bilo da hidroeletrana ima instalisanu snagu od 0,3 megavata i godišnju proizvodnju od 1,5 gigavat časova. Procijenjena vrijednost investicije je bila 1,47 miliona maraka a izgradnja je planirana na dijelu vodotoka nizvodno od mosta na putu za selo Banja Lučica, na području mjesne zajednice Kaljina. Inicijativu za dodjelu koncesije je podnijelo preduzeće “VG Ekoenergija” iz Višegrada.

U novembru prošle godine ljubitelji prirode, građani i ribolovci su organizovali protest i potpisivanje peticije sa kojim su jasno poručili kako su protiv te ideje.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Vlada podržala Cicka i zaustavila gradnju MHE na Kaljini

    1. Buzzo

      Kod nas sve funkcionise po principu “vidjela zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu”. Prije toga koncesije davali i kpom i sakm, uzimajuci masne provizije (u prevodu : mito) a sada odjednom zabranjuju, jer je to u trendu. Naravno, sve pred opstinske izbore, da se vlasi ne dosjete. Poslije toga, bice po starom. Sve ce se zaboraviti a koncesije nastaviti da dodjeljuju. Opet uz mito i korupciju.
      Zasto ne zabrane termocentrale koje zabranjuje cijeli svijet. A ne, tu su provizije najmasnije i steta je to ne doraditi