Ako je Ovčarsko-kablarska klisura naša Sveta Gora, evo gde su srpski Meteori

U organizaciji Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog kluba PAEK iz Niša, nakon tri godine pauze, na stenama u selu Vrmdža kod Sokobanje održano je državno prvenstvo u sportskom penjanju, disciplina boldering. Učestvovalo je 20 takmičara.

Najbolji sportski penjači iz svih krajeva Srbije, od Subotice do Niša, ispenjali su, tokom dvodnevnog takmičenja, sve zadate putanje u prirodnim stenama visine do 6 metara.

Nora Bogner iz Subotice u prvi plan stavlja druženje, ali važan je i takmičarski duh.

 Luka Peruničić iz Beograda otkriva poentu bolderinga! Ona je, kaže, na težini, ima nekoliko pokreta ali su oni izuzetno zahtevni.

U slobodnom penjanju ne koriste se tehnička pomagala, a jedino  osiguranje su strunjače koje se nalaze ispod stena, u slučaju pada.

Organizator takmičenja je Danijel Stnković. Ističe da je urađen  21 bolder problem u okviru 5 penjačkih boldera u dva sektora, težina smerova je od A, do preko 7A.

Sportsko penjanje je kompleksan, atraktivan, psihofizički zahtevan  sport. Pripreme za državno prvenstvo traju tokom cele godine.

Trenutno su u toku pripreme u selu Vrmdža. Nenad Tripković iz Komisije za alpinizam PSS kaže da naon toga sledi odlazak u velike stene  koje su pogodne za  klasične alpinističke uspone.

Iso Planić najavljuje  još dva kola u težinskom i brzinskom takmičenju na prirodnoj steni - na Krnjači kod Priboja i ponovo na Vrmdži.

U ataru sela Vrmdža uređeno je 115 penjačkih putanja na prirodnim  stenama. Zbog impozantnih kamenih blokova, ovu oblast planinari nazivaju srpskim Meteorima.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво