BiH

Krenuo Marš mira prema Potočarima

Krenuo Marš mira prema Potočarima
Foto: N.N. | Krenuo Marš mira prema Potočarima

SREBRENICA - Kolona pod nazivom "Marš mira 2020. godina Nezuk- Potočari" danas je krenula sa Crnog vrha prema Srebrenici gdje će se 11. jula obilježiti 25 godina od zločina u Srebrenici.

U zadnjem trenu je otkazan polazak iz Neuzuka zbog većeg broja zaraženih virusom korona na tom području te je kolona krenula sa Crnog vrha.

Ovogodišnji Marš mira u Srebrenici odvija se u otežanim uslovima u organizacijskom smislu zbog pandemije koronavirusa. Organizatori su kazali da neće nikome zabraniti da učestvuje u Maršu ali da se mora nositi maska i održavati distanca.

Zbog pandemije je ove godine manje učesnika, a organizatori su poručili da bez obzira na sve, poruka i suština ostaju iste, da se održi sjećanje na stradale i da se oda počast ubijenima i onima koji nisu preživjeli na tom putu 1995.godina, ali i preživjelima. Među njima je i Almedin Bećirović.

"Ranjen sam na Kameničkom brdu na ozloglašenom mjestu Bukva. Tu sma zadnji put vidio dvojicu braće. Nakon 48 dana sam došao na slobodnu teritoriju u Kladnju. Često to spominjem. Kada god naiđem tim putem, stanem, svojoj djeci govorim da je to moje novo mjesto rođenja", ispričao je Bećirović.

Na 25. godišnjicu zločina u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava mada iz Instituta za nestale osobe BiH kažu da broj nije konačan i porodice još imaju vremena da se odluče na ukop identificiranih žrtava. Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salko Ibišević iz Ljubovije koji je imao 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci nađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje u općini Zvornik 2001. godine. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. na području Kozluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije