Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлијке Јелена Мариновић и Јелена Ћосин добитнице Новинарске награде "Слађана Вељковић"

rssBookmark and Share

Ниш 08.07.2020. Нишке вести, јужна Србија Инфо

Јелена Ћосин, дописница “Вечерњих новисти“ из Ниша и Јелена Мариновић, новинар дописништва РТС-а из Ниша добитнице су овогодишње новинарске награде „Слађана Вељковић“ коју додељује Центар за медијску транспарентност и друштвену одговорност (ЦМТДО).

Фото: Нишке вести - приватна архива
Фото: Нишке вести - приватна архива

Награђени су још и одговорни уредник портала Врање неwс Дејан Димић за најбољи уређивачки рад у локалним медијима, као и Радоман Ирић за текстове објављене у дневном листу Блиц, хуманитарног карактера, захваљујући којима је изграђено неколико кућа у Пчињском округу.

У конкуренцији од 86 пристиглих предлога, жири у саставу Момчило Поповић, шеф деска Вечерњих Новости, Братислав Илић, новинар ТВ Прва и Б92 и Гордана Бјелетић главна и одговорна уредница Јужних вести, донео је одлуку о добитницима признања у четири категорије.

Јелена Мариновић, новинарка РТС-а награђена је за репортажу „Пристојан кров над главом, пре зиме императив за малу Нађу„.

“Награда ми је изузетно драга и као професионално признање, обзиром на то да је проглашена за најбољу репортажу, и, нарочито, због тога што сам том репортажом постала део приче са позитивним завршетком. Нарочито ме испуњава то што се показало да људи нису огуглали на тудју невољу, и што је ова прича дотакла заиста велики број људи спремних да учине нешто за друге”, каже Јелена Мариновић.

Наградјен је прилог о шестогодишњој Надји Младеновић из Ниша, чија је судбина подигла на ноге читаву Србију, а реакција има и из иностранства.

“После објављивања у каквим условима живи ова девојчица велики број људи је желео да помогне – од пакета хране и одеће, ужине, превоза који је такси удружење одмах понудило, преко намештаја, градјевинског материјала, кућних уредјаја, до новца. Уплате- од минималних до веома значајних износа, већ према могућностима, а свака је драгоцена, стизале су из свих крајева Србије и из иностранства. Школи, нашој редакцији у Београду, Дописништву у Нишу и мени лично стигао је велики број мејлова и позива појединаца и фирми које су желеле да помогну. Тако је сакупљено довољно новца за кратко време, и бака је купила једнособан стан на име девојчице у близини школе”, прича Јелена Мариновић.

Због околности изазваних епидемијом корона вируса, која је наметнула ову тему у новинарским извештавањима, накнадно је уведена и неновчана награда за најбољу ковид репортажу. По одлуци жирија награда је припала Јелени Ћосин, новинарки “Вечерњих новости”, за репортажу „Оболела од корон, мајка јој умрла, избачена из стана“.

“Пре свега, драго ми је да сам добитница награде која носи име „Слађана Вељковић“, новинарке која је оставила неизбрисив траг радећи за лист у којем радим и ја. Нисам имала прилику да је упознам, али приче које о њој и њеном раду слушам, чине да се осећам заиста поносно данас. Награда је значајна и због тога што одаје признање колегама који показују професионализам и велику борбу да јавност буде добро информисана и то у време када то није нимало лако”, истиче Јелена Ћосин.

Драга и уважена Слађана, знам да заједно са анђелима све ово посматраш и видиш да си у свакој причи оних који желе награду. Добро је, ма шта добро, генијално је како си нам објаснила шта је новинараство, навео је образлажући награде Братислав Илић, члан жирија.

„Три сестре из блатњаре“ , „ Заједно у рату и миру“, „Ноћ на крову“, „ Треба им помоћ а не песма“ и нараво „ Чудесни мелеми са Чемерника“ , су твоје приче које су постале лек и терапија за одлично новинарство”, додао је Илић.
Знаш, страшно је тешко бити у жирију за било коју награду, а тек за ону која не сме да изневери тебе, твоју породицу, све оне којима си помогла, све оне који те и дан, данас воле. Искрено овако је било… Читаш, гледаш, па поново гледаш и читаш више ћутиш, покушаваш да ходаш,а као да имаш џак цемента на леђима. Онда мало будеш што паметнији, објективнији, добро,једноставно да будеш човек али се и питаш , шта би сад рекла Слађана?, навео је Илић.

“Сви који сте конкурисали за нас сте победници! Није фраза. За добру причу треба време, а ми време трошимо јурећи неке ликове и догађаје, на које би се Слађана само благо насмејала. Реално, морамо и то да радимо, јер такви људи и догађаји имају своју публику а то доноси читаоце, гледаоце и онда као зараду. Е, зато је важније ово што смо оцењивали јер то су праве приче, то су наше муке и радости, наше патње и љубави , наше сузе и осмеси, наше кајање и уважавање”, нагласили су чланови жирија образлажући награде.


#   Ниш   РТС   медији   награда   Вечерње новости   Слађана Вељковић признање   јелена ћосин   Јелена Мариновић
@rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима