Zavirite u novu Mercedesovu S klasu: Ekrani gde god se okreneš FOTO

Mercedes je otkrio detalje novog multimedijalnog sistema koji će ugrađuvati u svoju najluksuzniju limuzinu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2020.

15:30

Zavirite u novu Mercedesovu S klasu: Ekrani gde god se okreneš FOTO
Na centralnoj konzoli nove S klase dominira veliki ekran osetljiv na dodir (Foto: Mercedes promo)

Bilo da su menadžeri ili deca – u S klasi, a posebno na glavnim tržištima, Kini i Sjedinjenim Državama, šef obično sedi na zadnjem sedištu ovog automobila.

U skladu sa tim, Mercedes je osmislio unapređeno izdanje svog MBUX multimedijalnog sistema, posebno imajući u vidu zadnje sedište.
Foto: Mercedes promo
Kao ilustraciju, nemački proizvođač navodi da putnici koji sede pozadi imaju iste napredne opcije za zabavu i udobnost kao i vozač i suvozač.

Oni imaju pristup do tri touchscreen ekrana i mnoštvu različitih opcija upravljanja kao što su MBUX Interior Assist ili glasovne komande "Hey Mercedes".
Foto: Mercedes promo
Kako navode u Štutgartu, nijedna druga inovacija poslednjih godina nije tako radikalno promenila rad Mercedes modela kao što je to učinio MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

Druga generacija ovog sistema, sposobnog za učenje, debitovaće u septembru u novoj S klasi.

Unutrašnjost vozila je sada još "inteligentnija" uz fokus na digitalno okruženje, jer su i hardver i softver dostigli veliki napredak.
Velike moguænosti personalizacije digitalne instrument table (Foto: Mercedes promo)
Kupcima će biti na raspolaganju čak do pet velikih digitalnih ekrana, delom sa OLED tehnologijom, koji treba još više da olakšaju kontrolu nad vozilom i unapred komfor u vožnji.

Mogućnosti personalizacije i intuitivnog upravljanja postale su mnogo veće, kažu u Mercedesu.

Ovo se odnosi i na sedišta pozadi, ali i na vozača - na primer, novi 3D ekran dozvoljava prostorni prikaz po prvi put pritiskom na dugme. Pravi trodimenzionalni efekat postiže se bez nošenja 3D naočara.
Foto: Mercedes promo
Osim toga, glasovni asistent "Hey Mercedes" sada je sposoban za još više dijaloga.

Pojedine akcije se mogu izvoditi i bez ključne reči "Hey Mercedes". Na primer, prihvatanje telefonskog poziva ili prikaz mape za navigaciju.

"Hey Mercedes" sada može da objasni i gde se nalazi set za prvi pomoć ili kako povezati pametni telefon preko Bluetooth konekcije.
Foto: Mercedes promo
Uporedo sa klasičnim unosom PIN broja, novi način provere autentičnosti osigurava visok nivo bezbednosti. Otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa se kombinuju.

Ovo omogućava pristup pojedinim podešavanjima ili verifikaciju procesa digitalnog plaćanja iz vozila, objašnjavaju u proizvođaču iz Štutgarta.
Foto: Mercedes promo
Jedinstvena karakteristika MBUX Sistema jeste njegovo umrežavanje sa širokim spektrom sistema vozila i podacima senzora. Na primer, funkcija upozoravanja pri izlazu iz S klase sada koristi kamere da bi prepoznala da putnik želi da napusti vozilo.

Ukoliko se neki drugi učesnik u saobraćaju približi mrtvom uglu, aktivno ambijentalno osvetljenje postaje deo sistema upozorenja i treperi crveno.
Foto: Mercedes promo
MBUX Interior Assist proverava i da li je dečje sedište pravilno postavljeno na suvozačevo sedište.

Nivo pažnje vozača se takođe nadgleda. Sistem ATTENTION ASSIST upozorava vozača ukoliko detektuje znakove koji ukazuju da bi on mogao da utone u mikro-san.
Foto: Mercedes promo
Jedna od velikih novina je novi "head-up" displej sa funkcijom proširene stvarnosti (Augmented reality - AR HUD). Na zahtev su dostupna dva različita head-up displeja, jedan od njih je inovativna varijanta sa posebno velikom slikom.

Ugao otvora displeja je 10° horizontalno i 5° vertikalno, a slika se praktično prikazuje na udaljenosti od 10 metara od vozila. Ova površina odgovara monitoru dijagonale 77-inča.

AR-HUD pruža mnoštvo informacija proširenog stvarnog sadržaja za sisteme pomoći u vožnji i informacije o navigaciji.

Za vozača, ovaj prikaz se stapa sa okolinom ispred vozila i, samim tim, doprinosi smanjenju ometanja u vožnji - jer je pogled fokusiran na put ispred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: