Ambasada SAD: "Slučaj Bitići" prioritet 1Ambasador SAD Entoni Godfri Foto: Beta/Miloš Miškov

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu saopštila je danas da je pravda za braću Bitići, američke državljane ubijene 1999. godine, prioritet u bilateralnim odnosima sa Srbijom i da Sjedinjene Države neće zaboraviti njihovo ubistvo.

„Danas, 8. jula je godišnjica ubistva Iljija, Agrona i Mehmeta Bitićija. Iako je prošla 21 godina, došlo je do malog napretka u istraživanju ubistva ovih američkih državljana nakon njihovog hapšenja i puštanja iz ruku specijalnih srpskih policijskih jedinica 1999. godine“, navodi se u saopštenju Ambasade, prenosi Kosovo onlajn.

Portal podseća da su braća Bitići bili su pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova, Atlantskog bataljona, sačinjenog od Albanaca koji žive u Sjedinjenim Državama, a pridružili su se ratu na Kosovu.

U julu 1999. godine, srpske snage su ih u nepoznatim okolnostima uhapsile blizu prelaza Merdare, a sud u Prokuplju osudio ih je na 15 dana zatvora zbog neovlašćenog ulaza na teritoriju Jugoslavije.

Njihova tela pronađena su u bazi koja je bila pod kontrolom jedinice kojom je komandovao bivši general srpske policije Goran Radosavljević Guri, piše prištinska Koha.

„Sjedinjene Države neće zaboraviti smrt svojih državljana, niti će prestati da traži pravdu“, navodi se u izjavi Ambasade koja poziva vlasti u Srbiji da reše to pitanje.

U oktobru 2019. godine, Predstavnički dom usvojio je rezoluciju kojom se poziva Srbija da se istraži i rasvetli slučaj ubistva braće Bitići, uz napomenu da je to „važan faktor u razvoju daljih odnosa između Sjedinjenih Država i Srbije“.

Od 2006. godine u Srbiji su podnete dve tužbe povodom ovog slučaja, protiv dvojice bivših srpskih policajaca, koji su kasnije pušteni na slobodu.

Bitići: Vučić ima dokaze, ali ne i volju da reši ubistvo

Porodica Bitići saopštila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima „dokaze“, ali mu „nedostaje volja“ za rešavanje ubistva braće Bitići, trojice američkih državljana iz redova Oslobodilačke vojske Kosova, ubijenih 1999. u Srbiji.

„Naša porodica je pre 21 godine pretrpela najveće gubitke kada joj je srpska vlada oduzela Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija“, navodi se u saopštenju porodice Bitići povodom godišnjice ubistva, i dodaje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „više od šest godina obećava američkoj vladi i porodici Bitići da će rešiti slučaj“.

U saopštenju se dodaje da se Vučić „privatno odrekao Gorana Radosavljevića“, a da je odgovoran i Vlastimir Đorđević, bivši visoki zvaničnik srpske policije, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 18 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti nad kosovskim Albancima 1998. i 1999. godine.

„Predsednik Vučić ima dokaze i sposobnost. Jedino što mu nedostaje jeste volja“, navodi se u saopštenju.

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilir Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice.

Posle odsluženja kazne pušteni su iz zatvora, a potom ubijeni u Petrovom selu. Njihova tela su pronađena 2001. u masovnoj grobnici u tom mestu, u bazi jedinice pod komandom Gorana Radosavljevića.

„Patnja naše porodice nije jedina patnja koju on ignoriše. Predsednik Vučić štiti i veliča mnoge druge ratne zločince. Svet, uključujući i Trampovu administraciju, zna da je to tačno“, dodaje su saopštenju braće Bitići.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari