08. jul  2020. 14.38  →  15.01 | Izvor: Tanjug

Sve veći priliv obolelih sa teškom kliničkom slikom

BEOGRAD -

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović, upozorio je danas na sve veći priliv kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji zahtevaju bolničko lečenje, navodeći da je u poslednja 24 časa samo na Infektivnoj klinici primljeno 320 pacijenata, od kojih su 134 hospitalizovana.

Stevanović je kazao da se kapaciteti za bolničko zbrinjavanje obolelih od Kovida 19 popunjavaju velikom brzinom na dnevnom nivou.

kovid, 19, korona

''Na sreću, Bolnice koje su prve ušle u kovid sistem u drugom naletu korone ulaze u drugu ili treću nedelju lečenja bolesnika, počinju da otpuštaju pacijente i oslobađaju se mesta, ali je i dalje vrlo veliki broj onih koji prolaze kroz prijemno-trijažna odeljenja i zadržavaju se na bolničkom lečenju'', rekao je Stevanović novinarima posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

On je kazao da lečenje obolelih koji nemaju izrazito tešku kliničku sliku traje između dve ili tri nedelje, dok se pacijenti na intenzivnoj nezi zadržavaju i duže od pet ili šest nedelja.

''To je razlog zašto iz sata u sat moramo da se koordinišemo o broju slobodnih mesta u bolnicama i da planiramo nove kapacitete na dnevnom ili dvodnevnom nivou'', rekao je Stevanović.

On je još jednom apelovao na građane da se čuvaju, izbegavaju kontakte i nose maske, posebno u zatvorenom prostoru, navodeći da veliki broj obolelih od Kovida 19 ima teške obostrane upale pluća.

Još nema pouzdanog leka za koronu

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović kaže da još uvek nema leka za koji može pouzdano da se tvrdi da leči virus Kovid-19 uz napomenu da se oboleli od korona virusa u Srbiji leče po protokolima domaće zdravstvene struke.

"Ne postoji čaroban lek koji leči koronu, postoje samo 'kandidati' za dobre i uspešne lekove čija su ispitivanja u toku", rekao je Stevanović komentarišući navode da je u Rusiji otkriven lek za Kovid 19 i da je Srbija među 50 zemalja kojoj će od septembra biti dostupan taj medikament.

Stevanović je kazao da je veliki broj lekova za koronu u različitim fazama kliničkih ispitivanja i da to govori koliko se malo zna o virusu Kovid 19.

"Kada se bude pojavio pouzdan lek, siguran sam da će naša država uložiti maksimalan napor da bude dostupan i pacijentima u Srbiji", rekao je Stevanović novinarima u Palati Srbija.

Dodao je da se oboleli od virusa korona u Srbiji trenutno leče terapijom u skladu sa domaćim protokolima napravljenim na osnovu iskustva naših lekara, najboljeg iskustva stručnjaka iz inostranstva i lekova dostpunih na svetskom tržištu.

"Čim se bude pojavilo nešto bolje, uvrstićemo u protokol i insistirati da se nabavi", naveo je Stevanović.

Tagovi
Broj komentara: 1

Munze  08. 07. 2020. | 16:34
Dajte da vidimo i jedan snimak iz bolničkih soba! Zašto bi vam neko verovao?