Dostupni linkovi

Negiranje genocida u Srebrenici: 'Odgovornost' (3)


Memorijalni centar Potočari, jul 2019.
Memorijalni centar Potočari, jul 2019.
Ana Brnabić, premijerka Srbije

Ana Brnabić, premijerka Srbije

"U Srebenici se desio strašan, užasan i masovan zločin, ali Srbija za to nije odgovorna i ne može srpski narod da se tereti za to."

Izvor: Izjava novinarima u Beogradu, 12. jul 2019.
UGLAVNOM NEISTINITO

Više presuda međunarodnih sudova okvalifikovalo je zločin u Srebrenici kao genocid.

Srbija je presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine oslobođena direktne odgovornosti za genocid.

Ipak, utvrđeno je da ništa nije preduzela da spreči ubijanje više od 8.000 bošnjačkih civila koje su 1995. godine u istočnoj Bosni sprovodile snage Vojske Republike Srpske (RS) pod komandom generala Ratka Mladića, iako je imala uticaj na Vojsku RS i tamošnje političare.

Bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina (presuda još nije pravosnažna).

Na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen je i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kao i još 12 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske.

Svake godine na godišnjicu genocida u Srebrenici, bez odgovora ostaju zahtevi nevladinih organizacija u Srbiji da država poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice, da prizna genocid, da se njegovo negiranje kvalifikuje kao krivično delo, i da se 11. jul u Srbiji proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Beograd: Izložba ratnih dnevnika Ratka Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

U nedelji obeležavanja 25 godine od genocida počinjenog u Srebrenici, Radio Slobodna Evropa (RSE) podseća i proverava izjave čelnika Srbije, koja zvanično ne priznaje genocid.

XS
SM
MD
LG