JEZIVE SCENE IZ POPRAVNOG DOMA: Osoblje ugušilo Afroamerikanca (16), sedeli mu na stomaku i grudima (UZNEMIRUJUĆE)
Foto: Youtube/Printscreen

NOVI SLUČAJ NASILJA U AMERICI

JEZIVE SCENE IZ POPRAVNOG DOMA: Osoblje ugušilo Afroamerikanca (16), sedeli mu na stomaku i grudima (UZNEMIRUJUĆE)

Planeta -

Štićenik jednog popravnog doma u SAD, inače Afroamerikanac, preminuo je od srčanog udara dva dana nakon incidenta u kafeteriji, u kojem je učestvovalo i sedam pripadnika osoblja.

Osoblje je držalo mladića za noge i ruke i sedelo na njegovim grudima i stomaku, dok je on vikao kako ne može da diše.

Video snimak sa sigurnosnih kamera iz Lejksajd akademije u Kalamazuu pokazuje kako osoblje ove ustanove baca na zemlju i drži 16-godišnjeg Kornelijusa Frederiksa, nakon što je mladić bacio sendvič u kafeteriji. U kafeteriji se u tom trenutku nalazilo oko desetak tinejdžera.

Džefri Friger, advokat koji zastupa preminulog, pokrenuo je optužnicu u junu u kojoj je naveo da je 29. aprila osoblje popravnog doma pokušalo da obuzda Frederiksa tokom 12 minuta, koliko je zabeleženo na video snimku, koji je vikao kako ne može da diše.

Na kraju snimka, tinejdžer je izgledao otečeno dok je osoblje pokušavalo da ga uspravi, nakon čega je on ponovo pao na pod, kada su drugi ljudi, koji su se tu zatekli, pokušali reanimaciju. Advokat napominje da se Frederikson uopšte nije opirao i da je sve vreme samo ležao nepomičan.

Nakon toga došlo je do zastoja u radu srca mladog Afroamerikanca, koji je hospitalizovan, a dva dana kasnije je preminuo. Nalaz obdukcije pokazao je da je uzrok smrti gušenje.

Dvojica pripadnika osoblja, Majkl Mozli i Zahari Solis, i medicinska sestra Heder Meklogan su otpušteni i optuženi za ubistvo iz nehata i drugostepeno zlostavljanje deteta.

Advokat Džefri Friger apelovao je na nadležne organe da optužnica bude podignuta i protiv drugih napadača i ističe da se na snimku jasno može videti da je mnogo više od dvoje ljudi odgovorno za smrt mladića.

Kornelijus Frederiks je bio štićenik Lejksajd akademije nekoliko godina unazad, nakon što mu je umrla majka, a otac poslat u zatvor.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja