08. jul  2020. 06.39  →  20.44 | Izvor: RTS, RTV, Tanjug, FoNet

AKTUELNO: Sve veći priliv obolelih sa teškom kliničkom slikom, zaraženo 357 osoba, 11 umrlo

BEOGRAD -

U poslednja 24 sata u Srbiji je od novog korona virusa obolelo još 357 osoba, a preminulo 11, čime je ukupan broj preminulih porastao na 341, objavljeno je danas na sajtu Covid-19.rs. Od početka epidemije registrovano je ukupno 17.076 potvrđenih slučajeva virusa.

korona, kovid, 19, laboratorija, testovi, testiranje

20:44 - I u Prokuplju vanredna situacija, strože mene od sutra

U Prokuplju je danas uvedena vanredna situacija zbog korona virusa, a na osnovu epidemiološke situacije, koja je prema izveštaju Doma zdravlja procenjena kao nesigurna i kreće se ka nepovoljnoj.

Nadležni u Gradu podsećaju da su iz Opšte bolnice kazali da se situacija menja iz sata u sat, te da je, kako ne bi i u Prokuplju došlo do razbuktavanja epidemije, važno da građani nose maske, drže distancu i da kontakte svedu na minimum, kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica, ali i zdravstveni sistem.

19:20 - Dva nova slučaja korone na lečenju u somborskoj bolnici

Na Odeljenju za infektivne bolesti Opšte bolnice “dr Radivoj Simonović” u Somboru nalazi se osam pacijenata na bolničkom lečenju kod kojih je potvrđen Korona virus, dva pacijenta više nego u ponedeljak.

“Juče, 7. jula je u respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Sombor pregledano 15 pacijenata sa temperaturom i respiratornim simptomima, a od tog broja je 11 pacijenata testirano na Korona virus. Kod šest pacijenata je potvrđeno prisustvo Korona virusa. Četiri pacijenta su zadržana na bolničkom lečenju, dva pacijenta su sa lakšom kliničkom slikom puštena na kućno lečenje u samoizolaciju, dok su dva pacijenta sa težom kliničkom slikom premeštena u Klinički centar Vojvodine”, zvanično je saopšteno RTV -u, u somborskoj Opštoj bolnici.

19:14 - Vanredna situacija proglašena i u Trsteniku i Aleksandrovcu

U još dve od šest opštine Rasinskog okruga, u kome ima oko 300.000 stanovnika, danas je proglašena vanredna situacija - to su Trstenik i Aleksandrovac.

Do sada je u Rasinskom okrugu vanredna situacija proglašena u Kruševcu i Brusu, a nije u Ćićevcu i Varvarinu, gde su opštinske vlasti iz preventivnih razloga zatvorila otvorene bazene u SC Temnić, koji kako navode najverovatnije neće raditi tokom leta.

17:40 - Stabilizacija stanja u Tutinu

Epidemiološka situacija u Tutinu ide ka stabilizaciji, rekao je epidemiolog Mithat Eminović, pozivajući građane na oprez u ponašanju i poštovanje socijalne distance.

Posle procesa zaraze, idemo prema stabilizaciji. Teže kliničke slike uglavnom imaju bolesnici stariji od pedeset godina koji već imaju neku hroničnu bolest, kao što je šećerna bolest, visok krvni pritisak ili malignu bolest, rekao je Eminović.

16:30 Požarevački Zavod: Najviše obolelih iz Smedereva

Prema najnovijim podacima požarevačkog Zavoda za javno zdravlje, najveći broj obolelih od početka epidemije ima Smederevo - 261, što je za jedan više u odnosu na juče.

Direktorka Zavoda Ana Jovanović saopštila je da od početka epidemije, Požarevac ima 173 obolelih od kovida-19, Petrovac na Mlavi 16, Veliko Gradište osam, opštine Žagubica i Malo Crniće po četvoro, Žabari troje, Golubac jednog, dok u Kučevu, prema urađenim testovima. nije zabeležen nijedan pozitivan slučaj.

U Velikoj Plani potvrđeno je ukupno 62 zaraženih, a u Smederevskoj Palanci 166, za četiri više nego juče.

Prema rečima doktorke Jovanović, u Braničevskom okrugu od početka epidemije testirana su 4.374 uzorka, a u Podunavskom 5.026.

16:10 Krizni štab opština na severu Kosova doneo odluku o uvodjenju sedmodnevnog karantina

Na centralnom Kosovu u srpskim sredinama 8 osoba pozitivno je na Korona virus, troje od njih je zbog teške kliničke slike upućeno u Klinički centar Niš, a ostali pacijenti leče se u bolnici u Gračanici, potvrdio je za Radio televiziju Vojvodine direktor Kliničko bolničkog centra Gračanica Bratislav Lazić. U srpskim sredinama uvedene su i restriktivne mere u cilju sprečavanja širenja infekcije. Krizni štab opština na severu Kosova doneo odluku o uvodjenju sedmodnevnog karantina.

16:00 Zlatiborski okrug: Sedam puta manje novoobolelih nego juče

U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je još 13 pozitivnih slučajeva na kovid-19, što je sedam puta manje nego juče, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Sedam novoobolelih ima Užice, Čajetina dva i po jednog Arilje, Priboj, Prijepolje i Sjenica, a u toku jučerašnjeg dana zabeležena su čak 94 nova slučaja u Zlatiborskom okrugu.

15:23 Koronavirusom zaraženo 357 osoba, 11 umrlo

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirusom zaraženo 357 osoba, a umrlo je 11.

15:22 Šumadijski okrug: Još 48 pozitivnih, od čega u Kragujevcu 46

U Šumadijskom okrugu do ponoći je potvrđeno još 48 pozitivnih slučajeva na kovid-19, od čega čak 46 u Kragujevcu, saopštio je danas direktor kragujevačkog Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević.

Po jedan novooboleli zabeležen je u opštinama Knić i Rača, pa tako od početka epidemije Šumadijski okrug ima 766 obolelih.

15:05 U domovima korona kod 10 korisnika i 28 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, prisustvo virusa kovid-19 potvrđeno je kod 10 korisnika i 28 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 638, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 230.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

14:58 Novi Sad: Skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekta do 23 časa, zabrana organizovanja proslava u zatvorenom prostoru za više od 50 ljudi

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se predstavnicima medija nakon sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije, a povodom aktuelne epidemiološke situacije.

On je naglasio da su postojali predlozi za uvođenje rigoroznijih mera, kao i to da je ovo verovatno poslednji pokušaj da se izbegne vanredna situacija u gradu, a da se to može postići samo odgovornim ponašanjem građana i poštovanjem donetih mera.

14:39 Stevanović: Kapaciteti za bolničko zbrinjavanje obolelih od Kovida 19 popunjavaju se velikom brzinom

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović, upozorio je danas na sve veći priliv kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji zahtevaju bolničko lečenje, navodeći da je u poslednja 24 časa samo na Infektivnoj klinici primljeno 320 pacijenata, od kojih su 134 hospitalizovana.

Stevanović je kazao da se kapaciteti za bolničko zbrinjavanje obolelih od Kovida 19 popunjavaju velikom brzinom na dnevnom nivou.

''Na sreću, Bolnice koje su prve ušle u kovid sistem u drugom naletu korone ulaze u drugu ili treću nedelju lečenja bolesnika, počinju da otpuštaju pacijente i oslobađaju se mesta, ali je i dalje vrlo veliki broj onih koji prolaze kroz prijemno-trijažna odeljenja i zadržavaju se na bolničkom lečenju'', rekao je Stevanović novinarima posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

14:21 Ivanjica: Devet puta više pacijenata na pregledima

Domu zdravlja u Ivanjici trenutno se javlja i do 90 pacijenata dnevno, sa simptomima respiratornih infekcija i povišene temperature, što je za devet puta više u odnosu na period mart-april, izjavila je danas direktorka te zdravstvene ustanove dr Jelena Stojković.

"Ovakav scenario nismo očekivali, mnogo je jači 'udar' novih slučajeva, nego što je to bilo u martu i aprilu, tada smo imali po deset takvih pacijenata, a sada ih imamo do 90 na dnevnom nivou", rekla je Stojković za Tanjug i dodala da kovid ambulanta radi u 24-časovnom režimu.

14:20 U Sjenicu došli lekari sa VMA da pomognu kolegama

Nekoliko lekara sa Vojnomedicinske akademije iz Beograda stiglo je danas u bolnicu u Sjenici kako bi pomogli u zbrinjavanju pacijenata zaraženih korona virusom, a ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će Vojska Srbije pomoći i Sjenici i Tutinu i Novom Pazaru dokle god bude pretila opasnost od zaraze.

Vulin je danas u Sjenici obišao pripadnike Uprave za vojno zdravstvo i jedinica ABHO Vojske Srbije koji su angažovani u tom gradu na pomoći u borbi protiv virusa Kovid 19.

13.32 - U poslednja 24 sata u KC Niš troje preminulih, u Vranju jedno

U Kliničkom centru Niš u poslednja 24 sata preminulo je troje pacijenata zbog posledica virusa kovid-19, dok je u Vranju preminuo jedan pacijent, objavljeno je na sajtu niškog KC.

Kako je navedeno, u starom delu KC, hospitalizovana su ukupno 92 zaražena pacijenta, od toga i troje dece, koja su u stabilnom stanju.

Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata, 10 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju.

13.00 - Odluka o policijskom času u naredna dva dana

Konačnu odluku o uvođenju policijskog časa tokom vikenda doneće Krizni štab u naredna dva dana, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali nije precizirao da li će ta mera biti uvedena na teritoriji cele Srbije ističući da nije namera da se "kažnjavaju" oni koji se pridržavaju svih epidemioloških mera.

kovid, 19, korona, pandemija, virus, 5

Lončar je kazao da epidemiolozi sagledavaju stanje na terenu i podatke o broju zaraženih i testiranih, o tome gde se i kojom brzinom širi virus korona, kakva je klinička slika pacijenata i koliko se zadržavaju u bolnici, kao i kakvi su kapaciteti bolnica i gde koje mere mogu da se primene.

''Gledaćemo da ne kaznimo nikoga ko se pridržavamo mera, to nije fer ni korektno. Moramo da napravimo razliku. Recimo, u Sremskoj Mitrovici imamo malo obolelih, zašto bi se to odnosilo na one koji se pridržavaju mera i gde svi nose maske'', rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

12.15 - Lončar: Zemunska ima dovoljno respiratora

KBC Zemun ima 75 respiratora, a ni u jednom trenutku u upotrebi nije bilo više od 30, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao da su netačne tvrdnje mladića, koji je sinoć na protestu ispred Skupštine Srbije rekao za jednu televiziju da mu je otac umro u Zemunskoj bolnici, jer nije bilo respiratora.

12.04 - "Čigota" na Zlatiboru ulazi u kovid sistem

Specijalna bolnica "Čigota" na Zlatiboru uključuje se u kovid sistem, kao ispomoć bolnici u Užicu, jer tamo raste broj obolelih, izjavio je Lončar.

Lončar je rekao da u kovid bolnicama ima slobodnih kapaciteta za još dva dana i da se sada procenjuje koje bi još dve bolnice u unutrašnjosti ušle u kovid sistem.

11.26 - Vanredna situacija i u Prijepolju

Vanredna situacija zbog situacije u vezi sa koronavirusom uvedena je danas i u opštini Prijepolje, prenose Vesti Zapadne Srbije.

Ta odluka podrazumeva posebne mere za sprečavanje širenja virusa korona, a to je obavezno držanje distance između ljudi i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Zabranjen je i boravak više od pet osoba u zatvorenim javnim prostorima kao i okupljanje, dok će prodajni i ugostiteljski objekti raditi od 7 do 22 časa.

11.00 Vanredna situacija u Valjevu 

I u Valjevu je zbog epidemije korona virusa proglašena vanredna situacija. Kako se navodi u saopštenju na sajtu grada Valjevo, Štab za vanredne situacije tog grada doneo je tu odluku zbog aktuelne epidemiološke situacije koja je označena kao preteća i sprovođenja mera u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID 19. 

10.54 - U KBC Zemun na lečenju 380 kovid pacijenata

U KBC Zemun trenutno je na lečenju 380 kovid pacijenata, 30 je u intenzivnim negama, 350 na odeljenjima, kaže direktor te bolnice Dragoš Stojanović.

On je za Tanjug naveo da je tokom jučerašnjeg dana otpušteno 45 pacijenata, ali da je primljeno 30.

"Teže su kliničke slike i pri prijemu i u toku lečenja. Težina kliničke slike se vidi i po potrošnji kiseonika", rekao je on.

10.46 - Kon: Procenjivanje svakodnevno, situacija u Beogradu se popravlja

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da njegov razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o uvođenju policijskog časa nije odluka Kriznog štaba, već da su to samo prva promišljanja i poručio da se procenjivanje radi svakodnevno.

10.11 - U Subotici četiri nova slučaja zaraze 

U Subotici su potvđena četiri nova slučaja oboljenja od Covid-19 , dva pacijenta sa upalom pluća su na bolničkom lečenju, dok preostala dva imaju lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnoj izolaciji.

09.52 - U Dečjoj bolnici i troje mališana zaraženo koronavirusom

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine trenutno se leče tri pacijenta zaražena virusom Covid 19 u zasebnom odeljenju namenjenom za lečenje tog virusa. Njihovo stanje je stabilno.

9.46 - Za 24 sata primljeno 227 pacijenata sa upalama pluća

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je u roku od 24 sata na bolničko lečenje primljeno 227 pacijenata sa upalom pluća.

On je za Tv Pink naveo da je na bolničkom lečenju trenutno u Srbiji oko 4.000 pacijenata koji su kovid pozitivni ili imaju simptome kovida, a čekaju se rezultati.

U okviru novih mera u Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru Vojska Srbije će izvršiti dezinfekciju ulica, zdravstvene ustanove.

9.42 - Milošević: Ogroman priliv pacijenata u poslednja 24 sata

"Za poslednja 24 sata u bolnice širom Beograda primljeno je 144 bolesnika, u Infektivnu kliniku 12. To znači da kao da smo primili celu Infektivnu kliniku, cele njene kapacitete u roku od 24 sata. Ogroman je priliv pacijenata", izjavila je Miloševićeva.

Ona je za RTS rekla da je tokom poslednja 24 sata pregledano 320 bolesnika, oko 100 u toku noći.

"Za poslednja 24 sata u bolnice širom Beograda primljeno je 144 bolesnika, u Infektivnu kliniku 12. To znači da kao da smo primili celu Infektivnu kliniku, cele njene kapacitete u roku od 24 sata. Ogroman je priliv pacijenata", izjavila je Miloševićeva.

Novi Pazar: Četiri osobe preminule, osam na respiratoru

Tokom prethodnog dana u novopazarskoj bolnici od posledica Kovida 19 preminula su četiri pacijenta, a na respiratorima je njih osmoro, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Dva pacijenta sa najtežom slikom transportovani u Beograd i Kragujevac.

Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović rekao je na konferenciji za novinare da su u istom periodu na lečenje primljena još 32 pacijenta, čime su popunjena 388 kreveta te zdravstvene ustanove.

"S obzirom na broj pacijenata, trenutno obavljamo detaljne preglede sa ciljem da one sa lakšom slikom prebacimo u privremenu Kovid bolnicu u Medicinskoj školi ili otpustimo na kućno lečenje", rekao je Ćorović, prenose mediji.

Tagovi
Srodne vesti