Rebić: Policija kontroliše situaciju, na demonstracijama oko 5.000 građana 1Vladimir Rebić Foto: Beta/Milan Obradović

Direktor policije Vladimir Rebić kazao je večeras da policija kontroliše situaciju ispred Narodne skupštine, gde se trenutno održavaju demonstracije zbog najava da s ponovo uvode i restriktivne mere.

On je za Radio-televiziju Srbije izjavio da se se „jedan deo demonstranata ponaša potpuno neprimereno“, prenosi portal Nova.rs.

Ocenio je da je na skupu bilo oko 5.000 građana, koji nisu svi bili militantni i nasilni, a da je jedna manja grupacija od  100 ili 200 demonstranata probila policijski korodon prilikom pokušaja upada u Skupštinu, rekao je Rebić za RTS.

„Naša je procena da su to sledbenici (bivšeg narodnog poslanika) Srđana Noga i (vođa inicijative „Nema predaje Kosovа i Metohijе“) Damjana Kneževića. Sledi analiza i utvrđivanje da li je bilo još nekih učesnika koji su pozivali na ovakvo ponašanje“, kazao je Rebić.

Naveo je i da je jedan broj policijskih službenika povređen i da će nakon pregleda video-nadzora i utvrđivanja identiteta onih koji su kamenicama gađali policajce vrlo brzo biti privedeni pravdi.

Takođe Rebić je dodao i da je manjih incidenata bilo i u Novom Sadu gde su ka Gradskoj kući bacane kamenice i flaše.

Premijerka Ana Brnabić osudila je pokušaj upada u Skuštinu Srbije i kazala da će „država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji“, javlja Radio-televizija Srbije.

Večeras su se građani Beograda spontano okupili u znak protesta na sve ono što im režim godinama radi, navodi Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde za Danas komentarišući večerašnja dešavanja ispred Skupštine.

Urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić ocenila je da su se večeras ispred Skupštine skupili građani koji su nezadovoljni različitim stvarima i da je bilo očekivano da će , kako je rekla „ogromna količina besa koja se oseća u društvu i koja je suspregnuta da se izlije posle izbora“.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma osudio je demonstracije ispred Skupštine Srbije, a za, kako je naveo, „nasilje“ optužio je opozicione političare.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da ta stranka osuđuje, kako su naveli, „haos, incidente i nasilni upad u Narodnu skupštinu“.

Nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kome je on najavio ponovo uvođenje policijskog časa zbog korona pandemije, više hiljada građana okupilo se ispred Narodne skupštine u najmasovnijim demonstracijama u poslednjih godinu dana u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari