1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Protesti u Beogradu zbog pooštravanja mera protiv korone

8. jul 2020.

Protesti ispred skupštine Srbije protiv vlasti, predsednika Aleksandra Vučića i najavljenog pooštravanja mera zbog epidemiološke situacije izazvane širenjem korona-virusa.

https://p.dw.com/p/3ew1E
Serbien Belgrad Coronavirus | Proteste gegen neuen Lockdown vor dem Parlament | Polizeieinsatz
Foto: Reuters/M. Djurica

Protesti u Beogradu

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija izbacili su grupu demonstranata koja je posle 22 časa ušla u zgradu Skupštine Srbije i sat kasnije sprečili drugu da uđe u skupštinu. Tokom te akcije došlo je do koškanja policajaca i demonstranata. Demonstranti su tvrdili da je jedan od njih uhapšen, a policajci da ih demonstranti gađaju flašama, konzervama i bakljama.

-pročitajte još: Nemački javni servis: Neredi na protesima u Beogradu

Policija je koristila suzvac da bi pomerila demonstrante od zgrade skupštine i oko ponoći je uspela da rastera najveći deo demonstranata.

-pročitajte još: Čini se da Srbija više nema kontrolu nad koronom

Premijerka Ana Brnabić osudila je pokušaj upada u Skuštinu i najavila da će „država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uredjenoj zemlji.“

„Najoštrije osudđujem vandalizam poličara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju s najtežim udarom korona-virusa od početka pandemije“, rekla je Brnabić.

Demonstranti ispred skupštine Srbije
Demonstranti ispred skupštine SrbijeFoto: picture-alliance/AP Photo/M. Drobnjakovic

Demonstracije su usledeile nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se ponovo uvoditi restriktivne mere usled epidemiološke situacije izazvane širenjem korona-virusa.

idj/beta

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android