SAD se zvanično povukle iz SZO, usred pandemije virusa korona

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa obavestila je Kongres i Ujedinjene nacije da se SAD formalno povlače iz Svetske zdravstvene organizacije, potvrdio je visoki zvaničnik administracije za CNN.
"Kongres je primio obaveštenje da je Tramp zvanično povukao SAD iz SZO, usred pandemije. To neće zaštiti živote ili interese Amerikanaca - ostaviće Amerikance bolesnima a Ameriku samu", napisao je demokratski senator Robert Menendez na Tviteru.
 
Neimenovani zvaničnik Stejt departmenta takođe je potvrdio za CNN da su SAD "obaveštenje o povlačenju, koje stupa na snagu 6. jula 2021. godine, podnele generalnom sekretaru UN koji je zadužen za SZO".
 
Pismo adresirano na UN je veoma kratko. Sadrži tri rečenice, rekao je dobro upućen izvor za CNN. Pominje se povlačenje u roku od godinu dana.
 
Iako su i republikanski i demokratski kongresmeni govorili o sistemskim problemima sa SZO, mnogi su kritikovali odluku Trampa da se povuče iz te organizacije.
 
Tramp je u maju najavio povlačenje iz SZO nezadovoljan njenim postupanjem tokom pandemije virusa korona.
 
SZO: Primili smo izveštaje od SAD, nemamo više informacija
 
Svetska zdravstvena organizacija primila je izveštaje da su Sjedinjene Američke Države formalno obavestile generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o povlačenju iz SZO, ali ta međunarodna organizacija navodi da nema više informacija.
 
"Primili smo izveštaje da su SAD podnele formalno obaveštenje generalnom sekretaru UN da se povlače iz SZO od 6. jula 2021. godine", poručio je portparol SZO u saopštenju.
 
"Nemamo više informacija u ovom trenutku", dodao je, a prenosi Rojters.
  • Јое

    08.07.2020 08:26
    Добра вест
    САД све више почиње да личи на онај САД ком смо се некада дивили и у који смо гледали као у светионик слободе. Неолиберали и неоконзервативци, а који су у ствари синоними за марксисте и екстремне левичаре су покушали да униште ту Америку, али на срећу нису успели. Надам се да ће када почисте у свом дворишту, Американци помоћи свима нама да се и ми решимо комунистичке багре у нашем дворишту.
  • Gojko

    08.07.2020 01:12
    Za deset godina će cela Evropa biti pod rusko-kineskom okupacijom a Amerikom će predsedavati Dvejn Elizondo Kamačo kako se već zove i navodnjavaće njive energetskim pićima.
  • krmenadla

    08.07.2020 00:34
    USA ce se izvuci pre ostalih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.