Novinar navodno špijunirao za NATO 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ivan Safronov, nekadašnji novinar i savetnik Dmitrija Rogozina, šefa ruske svemirske agencije (Roskosmos) uhapšen je juče u Moskvi na osnovu sumnji da je špijunirao za zemlje članice NATO-a, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukoliko bude osuđen, preti mu 20 godina zatvora.

Safronov je pre dva meseca postavljen na funkciju u Roskosmosu, a do tada je gotovo 11 godina radio kao vojni reporter za nezavisni dnevnik Komersant i poslovni dnevnik Vedomosti, prenosi Moskva tajms. Iz Roskosmosa tvrde da hapšenje bivšeg novinara nije povezano s njegovim sadašnjim poslom.

Ruska obaveštajna služba FSB sumnjiči Safronova da je odavao tajne informacije o vojnim operacijama, odbrani i bezbednosti Rusije i prosleđivao ih zemljama članicama NATO-a.

Iako nezvanične informacije upućuju da je njegovo hapšenje vezano za period dok je radio kao novinar, iz Kremlja su negirali navode da je pritvoren zbog rada kao novinar Komersanta.

Pre godinu dana FSB ga je pozvao na informativni razgovor, prenosi agencija Interfaks, iako tada nisu sumnjali da je špijun. Kada je juna prošle godine objavio koautorski tekst o ruskom dostavljanju aviona Suhoj Su-35 Egiptu, članak je kasnije uklonjen sa stranica Komersanta.

Nakon toga Safronov je otpušten s posla jer je radio na tekstu o izvesnoj ostavci predsednice Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentine Matvijenko.

U znak podrške kolegi cela politička redakcija dala je otkaz u Komersantu. Safronov je nastavio da radi za Vedomosti do maja kada se svojevoljno povukao zbog cenzure Kremlja, pošto su novi vlasnici lista angažovali kontroverznog glavnog urednika.

Novog „glodura“ Vedomosti okrivljuju da je menjao ili brisao članke i komentare o ruskom naftnom gigantu Rosnjeftu, kao i ankete koje bi upućivale na nizak rejting ruskog predsednika Vladimira Putina, piše portal Moskva tajms.

I otac uhapšenog novinara Ivan Safronov bio je poznati vojni komentator u Komersantu, a preminuo je 2007. nakon pada sa petog sprata jedne zgrade.

U vreme smrti Safronov stariji je istraživao navode o tome da Rusija prodaje oružje Siriji i Iranu. Roskosmos, državna korporacija za svemirske aktivnosti, evoluirala je u današnji oblik 2015. godine kao nacionalna korporacija odgovorna za širok spektar svemirskih letova i programa. Dmitrij Rogozin je preuzeo visoku dužnost u agenciji maja 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari