Auto zanimljivosti

10 najprodavanijih automobila u Velikoj Britaniji

10 najprodavanijih automobila u Velikoj Britaniji
Foto: ford.co.uk | 10 najprodavanijih automobila u Velikoj Britaniji

Ford Fiesta najprodavaniji automobil u Velikoj Britaniji u prvih šest mjeseci 2020. Više od 20.000 kupaca je povjerenje ukazalo ovom automobilu.

Naravno, brojke koje su zabilježene u periodu januar-jun daleko su od onoga na šta smo navikli kod britanskog tržišta. Efekti pandemije, samoizolacije i vanrednog stanja uzeli su danak na tržištu automobila. Posebno je kritično bilo u aprilu, kada je u cijeloj zemlji prodato nešto više od 4.300 automobila.

Od tada se stvari polako, ali sigurno popravljaju, ali i dalje je nezahvalno prognozirati kakav će ishod biti do kraja godine. Neki stručnjaci navode da će cijela godina biti najmanje 30 odsto lošija u odnosu na prethodnu kada je riječ o prodaji novih automobila, a pred vama je lista 10 najprodavanijih automobila u 2020.

1. Ford Fiesta

Na prvom mjestu je Fiesta. Ništa novo, niti šokantno jer je Fiesta godinama unazad lider u Velikoj Britaniji i teško da će je neko u dogledno vrijeme skinuti sa ove pozicije. Fordov mališan prodat je u 21.098 primjeraka.

2. Ford Focus

Foto: ford.co.uk

Nije tajna da Britanci Ford smatraju praktično domaćim proizvodom, te ne čudi ni dobar plasman Focusa. Ovaj američki model stigao je u prvih šest mjeseci ove godine do 18.145 kupaca.

3. VW Golf

Foto: volkswagen.co.uk

Golfu je za malo "pobjeglo" drugo mjesto na ovoj listi, s obzirom na to da je na Ostrvu isporučeno 17.889 jedinica. Britanija je izuzetno bitno tržište za Golf, jer je tamo među najpopularnijim vozilima decenijama unazad.

4. Vauxhall (Opel) Corsa

Foto: vauxhall.co.uk

Očekivalo se da se “domaća” Corsa nađe u pet najprodavanijih modela. Corsa ostaje Vauxhallov najpopularniji model u Velikoj Britaniji sa 17.646 dostavljenih primjeraka.

5. Nissan Qashqai

Foto: nissan.co.uk

Qashqai se naravno proizvodi u UK, zbog toga je logično da se ovako dobro kotira na listi. Japanski SUV stigao je do 14.686 kupaca u prvom polugodištu.

6. Mercedes A klasa

Foto: mercedes-benz.co.uk

Prvi premijum model i to ovako visoko na listi najprodavanijih! Mercedes se godinama trudio da učini A klasu poželjnijom i boljom i čini se da im je to konačno uspjelo. U prvih šest mjeseci je u Velikoj Britaniji je prodato 13.726 jedinica.

7. Mini

Foto: mini.co.uk

Gledajući ovu listu sasvim je jasno da Britanci preferiraju domaća vozila, odnosno ona koja se proizvode u njihovoj zemlji. Otuda i tako dobar uspjeh Minija koji je ostvario solidan rezultat sa 12.240 isporučenih primjeraka.

8. Toyota Yaris

Foto: toyota.co.uk

Japanski heč je u velikom naletu u Velikoj Britaniji, s obzirom na činjenicu da je u junu prodato svega 186 primjeraka manje nego rivala Ford Fieste. Ipak, američki model je i dalje neuhvatljiv za Yarisa, koji je u proteklom polugodištu zabilježio 10.134 prodata automobila.

9. Kia Sportage

Foto: kia.com

Još jedan SUV na listi je Kia Sportage. Korejski adut uspio je da se popne relativno visoko na listi najprodavanijih u ovoj godini. Sportage je tako došao do 10.122 kupca u Velikoj Britaniji.

10. Volkswagen Polo

Foto: volkswagen.co.uk

U posljednjih 18 mjeseci Polo bilježi veliki pad prodaje na Ostrvu. Krajem 2018. godine bio je drugi najprodavaniji automobil u ovoj državi, ali je otada popularnost značajno manja. Polo je prodat u 10.114 primjeraka zaključno sa junom u Britaniji.

(autorepublika.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije