(©AFP)
(©AFP)

Odlazi gospodin u kopačkama bez kojeg ne bi bilo Bajernove poslednje titule prvaka Evrope

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.07.20. | 17:10

Posle osam godina je došlo vreme za rastanak

Došlo je vreme za rastanak Bajerna i Havija Martineza.

Godinu dana pre isteka aktuelnog ugovora, visoki Španac je rešio da napusti redove nemačkog giganta.

Izabrane vesti

Već mesecima se spekulisalo kakva budućnost čeka Martineza u Minhenu. Na kraju je on sam odlučio da zatraži dozvolu za odlazak i Bajern mu je izašao u susret. S obzirom na godine (31) i istoriju igračevih povreda, za očekivati je da Bavarci neće praviti problem oko obeštećenja.

Martinez je došao u Bajern 2012. godine kao najskuplji igrač u istoriji Bundeslige. Bajern je tada platio otkupnu kaluzulu u visoini od 40.000.000 evra i Bask je posle šest sezona napustio Atletik Bilbao. Odmah po dolasku je postao jedan od najboljih igrača Bajerna. Mnogi će i danas reći da je upravo Havi Martinez bio ključni sastojak koji je nedostajao Hajnkesovom Bajernu da postane nezaustavljiva mašinerija. Blistali su tada Riberi i Roben po krilima, Švajnštajger i Kros su drmali sredinom terena. Lam i Nojer komandovali sjajnom odbranom, ali mnogi će da se zakunu da bez Havija Martineza tada ne bi bilo ni triple krune 2013. godine. Bajernove poslednje.

Bavarci su u sezoni pre njegovog dolaska izgubili finale Lige šampiona u Minhenu od Čelsija, a odmah po njegovom dolasku su uspeli da osvoje titulu prvaka Evrope. I to na na tako dominantan način kakav se retko viđao u istoriji elitnog takmičenja. Pamtiće se Havijeva profesorska partija u polufinalu Lige šampiona kada je rasturio Barseloninu tiki-taku i elegancija sa kojom je baskijski gospodin u kopačkama zasenio zemljake Ćavija i Inijestu u demoliranju katalonskog tima od 4:0. U toj sezoni je bio jedan od najboljih veznih fudbalera Evrope i nezamenjiva karika u igri moćnog Hajnkesovog tima.

Već u sledećoj sezoni su počele da ga prate povrede, ali je i za novog trenera Gvardiolu bio od neprocenjive važnosti. Pep je počeo sve više da ga koristi u ulozi štopera koju je Martinez takođe obavljao sjajno. Nažalost, na početku treće sezone u Minhenu je doživeo tešku povreda kolena od koje se oporavljao mesecima i posle koje više nikad nije bio isti. Tek pred kraj sezone se vratio na teren i zaigrao u dva meča.

Iako je zalečio koleno, počele su da ga prate i ostale povrede, a Gvardiola ga je kasnije koristio isključivo kao štopera. U toj ulozi ga je video i naredni trener Anćeloti kod kojeg je visoki Bask opet počeo da pruža dobre partije, da bi se u vezni red opet vratio kada je Hajnkes kao privremeno rešenje preuzeo ekipu do kraja sezone. Sve češće povrede i jača konkurencija su mu skratili minutažu kod narednog trenera Nika Kovača, da bi dolaskom Hansija Flika praktično izgubio mesto u timu i uglavnom je dobijao šansu sa klupe. Postalo je jasno i Martinezu da kod Flika neće imati ozbiljnu ulogu u narednoj sezoni i zato je na kraju odlučio da zatraži transfer.

Očekuje se da će Bajern rekonstruisati vezni red jer se najavljuje i odlazak Martinezovog zemljaka Tijaga Alkantare koji je takođe ušao u poslednju godinu ugovora. Za dve pozicije u veznom redu ostaju Džošua Kimih, Korentan Toliso i Leon Gorecka

Još se ne zna gde će Havi Martinez nastaviti karijeru, ali sigurno će biti zainteresovanih klubova. Vrlo je moguće da se vrati u Atletik Bilbao i tamo završi karijeru. 


tagovi

Havi MartinezLetnji prelazni rok 2020

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara