Nova studija pokazala da bi "tihi prenosioci" mogli da budu odgovorni za polovinu zaraženih

Izraz "tihi prenos" znači da se virus prenosi preko asimptomatskih ili pre-simptomatskih osoba, koje je teže pronaći i ući im u trag.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2020.

12:20

Nova studija pokazala da bi
Foto: Gettyimages/Lisa Maree Williams

Studija objavljena u "Proceedings of the National Academy of Sciences" otkriva da su "tihi prenosioci" mogli da budu odgovorni za polovinu zaraženih u SAD, prenosi CNN.

Studija, koju je vodila Alison Galvani sa Univerziteta Jejl i njene kolege, koristila je modele prenosa koronavirusa i postojeća istraživanja, koja su već ukazivala da asimptomatske infekcije predstavljaju 17,9 odsto do 30,8 odsto svih infekcija.

Na osnovu ovih podataka, tim je utvrdio da bi pre-simptomatske osobe mogle da izvrše 47 odsto do 48 odsto prenosa, a asimptomatske osobe 3,4 odsto do 6,6 odsto prenosa.

Tim je otkrio da ni trenutna izolacija svih simptomatskih slučajeva neće biti dovoljna da bi širenje bilo pod kontrolom.

Vlasti bi trebalo da identifikuju i izdvoje više od jedne trećine "tihih prenosnika" virusa, kao i sve simptomatske slučajeve, kako bi sprečile epidemiju.

Istraživači su naglasili potrebu za testiranjem i za traženjem kontakta kako bi se prenos zaraze smanjio i mere ublažile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: