BiH

Diplomatski rat zbog presude Mujanoviću

Diplomatski rat zbog presude Mujanoviću
Foto: N.N. | Diplomatski "rat" zbog presude Mujanoviću

BEOGRAD, SARAJEVO - Presuda Višeg suda u Beogradu protiv Huseina Mujanovića, bivšeg komandanta Armije RBiH, na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima u logoru "Hrasnica" kod Sarajeva ponovo je uskovitlala odnose između zvaničnog Beograda i Sarajeva.

Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH, nakon presude je danas pozvala na konsultacije Aidu Smajić, ambasadorku BiH u Srbiji, a odmah nakon toga Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, istim povodom je na konsultacije pozvao Aleksandra Đorđevića, ambasadora Srbije u BiH. Poziv na konsultacije je diplomatski potez kojim neka zemlja izražava protest postupkom neke druge zemlje. Nedugo nakon ovog Džaferovićevog poziva na konsultacije sastanak je otkazan zbog toga što je Đorđević pozvan u Beograd na konsultacije od strane svog ministarstva.

Bošnjački političari, kako se čini, ne stavljaju akcenat svojih primjedaba na validnost presude, već tvrde da je ovaj predmet trebalo riješiti u BiH, te da ovaj postupak predstavlja kršenje potpisanih sporazuma i Povelje Ujedinjenih nacija, koji regulišu ovu materiju. Iz RS, pak, stižu pozdravi i odobravanja zbog ove presude nad Mujanovićem te ističu da se ovim zločinima pravosuđe u BiH nije ni željelo baviti, kao i da je zato ovaj predmet preuzelo srpsko pravosuđe.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, smatra da je pravosuđe na nivou BiH ovaj predmet držalo u svojim ladicama, ne želeći da ga procesuira.

Milko Grmuša, generalni sekretar PDP-a, rekao je da Džaferović i Turkovićeva zloupotrebljavaju zajedničke institucije BiH da bi, kako je rekao, štitili osuđene ratne zločince.

"Mujanović je osuđen za izvršenje jezivih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Sarajevu i potpuno je nedopustivo da SDA vrši snažan pritisak kako bi njegova odgovornost bila izbjegnuta samo zato što je dotični Bošnjak, dok su žrtve Srbi", istakao je Grmuša.

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, prethodnog dana je optužio Srbiju da ne izručuje svoje državljane BiH za ratne zločine, a smeta mu i što je presuda izrečena uoči obilježavanja godišnjice srebreničkog zločina.

Na ove prozivke Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, odgovorio je da Komšić prestane držati lekcije Srbiji te ga je pozvao da umjesto toga doprinese dobrosusjedskim odnosima.

"Srbija je država u punom smislu te riječi koja ima svoju demokratski izabranu vlast i regularan pravosudni sistem i nije nikakav režim, kako to često u javnosti pokušava nakaradno da plasira Komšić", istakao je Dodik.

Srbija se nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić te dodao da je pozvao ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Ðorđevića na hitne konsultacije u Beograd.

Dačić je izjavio da je apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da nota Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara, upućena Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, bude objavljena u medijima, a da tek nakon toga bude dostavljena Beogradu, i to slanjem maila.

Navodeći da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ambasador BiH u Beogradu Aida Smajić obavijestila da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, Dačić je rekao da je kao reakciju na takav postupak pozvao ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Ðorđevića na hitne konsultacije u Beograd.

"Zbog toga neće, niti je u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Džaferovića i vratiće se u Sarajevo tek pošto se ambasador BiH vrati u Beograd", rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je istakao da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gdje svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena djela.

Dačić je reagovao povodom protestne note koju je Beogradu uputila Bisera Turković.

Podsjećanja radi, Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je Mujanovića da je kao upravnik vojničkog pritvora za Srbe protivzakonito zatvarao Srbe, prema njima nečovječno postupao te izdavao naredbe i lično učestvovao u nanošenju povreda. Zločini za koje je osuđen su se, prema navodima iz presude, desili od jula 1992. do oktobra 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije