Najnovije vesti
Vesti Politika
DA NIJE TUŽNO, BILO BI SMEŠNO Lutovac i Tadić u raspravi "potezali" entitete, semantiku i logiku, a tviter se pita: O ČEMU VI PRIČATE?!

DA NIJE TUŽNO, BILO BI SMEŠNO Lutovac i Tadić u raspravi "potezali" entitete, semantiku i logiku, a tviter se pita: O ČEMU VI PRIČATE?!

Entiteti, pripadnici, elementarna logika, demokratija i moral - sve je to stalo u nekoliko tvitova još jedne rasprave na ovoj društvenoj mreži "ja u klin, ti u ploču", čiji su glavni akteri ovoga puta bili nekadašnji saborci Zoran Lutovac (DS) i Boris Tadić (SDS).

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Boris Tadić, Zoran Lutovac, DS, ujedinjenje Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Boris Tadić, Zoran Lutovac, DS, ujedinjenje

Dvojica lidera stranaka, koje inače nisu izašle na predhodne parlamentarne izbore, nastavljaju dalje da razjedinjuju već uveliko razjedinjenu opoziciju, ili još uže gledano, Demokratsku stranku koja je već na staklenim nogama.

Umesto da im završeni izbori, budu polazna tačka za eventualne promene i ujedinjenje o kojem se priča već godinu dana, čini se da se kraj ove "demokratske sapunice" ne nazire.

Raspravu je pokrenuo bivši prvi čovek DS a danas lider SDS Boris Tadić, objašnjavajući ideju jujedinjenja demokrata.

- Gostujući na Novoj Zoran Lutovac je izneo notorne neistine o ujedinjenju u veliku DS. Prvo, to je dogovarano kao integracija tri stranke, a ne utapanje u DS. Uostalom, to je i sam potvrdio kada je u istoj emisiji rekao da je za to neophodno i menjanje statuta postojeće DS . Drugo, slagao je da je dogovor o ujedinjenju pravio sa Aleksandrom Ivanovićem. Taj dogovor smo isključivo napravili Dušan Petrović, Zoran Lutovac i ja. A Ivanovića sam ja kasnije delegirao u predsedništvo Unije i to je bila moja lična odluka kao predsednika SDS-a.- napisao je Tadić na Tviteru.

On je izneo i treću stavku o kojoj je Lutovac govorio u pomenutom gostovanju.

- I treće, bizarno je da se Lutovac "čudi" odakle se u procesu integracije u veliku DS pojavio predsednik stranke koja učestvuje u tom procesu. Bolje bi bilo da objasni zašto je on kao predsednik DS ne samo nestao iz tog procesa, nego ga i blokirao još krajem prošle godine - istakao je Tadić.

U priču se, očekivano, uključio i "prozvani" predsednik DS.

- Kao i obično, izneo sam notornu istinu. Postoje svedoci. Da je drugačije, ne bi se zvalo ujedinjenje u DS, nego ujedinjenje sa DS - kazao je Lutovac.

Vrlo brzo se i Tadić iznova raspisao, pa se rasprava protegla na sledeći dan i, reklo bi se, u paralelni DS univerzum.

Pročitajte još

- Pošto ti očigledno ne ide na nivou elementarnog morala i politike, da pokušam makar na nivou elementarne logike - ne može se jedan entitet "ujediniti U" drugi. Ujedinjenje može biti samo SA drugim entitetom u novi entitet, čak i ako taj novi entitet zadržava naziv starog - odgovorio mu je lider SDS-a.

Očekivano, predsednik DS nije ostao imun na "pitanje morala" koje je pokrenuo Tadić, pa je rasprava nastavljena dalje.

- Deklaracija o ujedinjenju "Mi, pripadnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Zajedno za Srbiju –koji imamo srodna politička opredeljenja i programske ciljeve, donosimo odluku da se ujedinimo u DEMOKRATSKU STRANKU". Toliko o moralu, politici i elementarnoj logici - napisao je Lutovac.

Već kada nikome ništa više nije bilo jasno i sve je ličilo na raspravu koja je mogla i da se vodi i privatno, Tadić se ponovo oglasio.

- Ajmo opet malo logike-tri ravnopravno navedena entiteta se ujedinjuju U novi, koji iz praktičnih razloga zadržava ime jednog od njih. Iz teksta se to jasno vidi, jer ne može DS da se ujedini u DS. Da je tako kao što tvrdiš, u deklaraciji bi pisalo da se SDS i ZZS pripajaju DSu - kazao je Tadić.

Poslednju reč (bar za sada) dao je Lutovac.

- Ne ujedinjuju se entiteti nego PRIPADNICI (članovi). Nema novog entiteta. Radi se o jačanju postojeće Demokratske stranke. To je bio preduslov na koji ste pristali i vi i ZZS. Ako ste se predomislili to je u redu, predomislila se i većina u DS-u. Želim vam sve najbolje - zaključio je on.

Čarki između Lutovca i Tadića bilo je i pre desetak dana kada je održana sednica Demokratske stranke u Šapcu, dok je "pobunjeni" deo sednicu održao u Domu omladine. Toj sednici je prisustvovao i Boris Tadić, što se Lutovcu nije dopalo.

Tadić je nakon toga rekao da bi on prisustvovao i sednici u Šapcu da ga je predsednik DS pozvao.