07. jul  2020. 14.29  | Izvor: Tanjug

Stomatologija među najbolje rangiranim na Šangajskoj listi

BEOGRAD -

Na Šangajskoj listi po užim naučnim oblastima Univerzitet u Beogradu rangiran je u 12 oblasti, a jedna od najbolje rangiranih oblasti je stomatologija koja je između 151. i 200 mesta.

Dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu prof. Aleksa Marković kaže da je to veliki uspeh za stomatologiju i da je rezultat ulaganja resornog ministarstva, ali i samog fakulteta u nauku.

"Stomatološki fakultet je jedini fakultet na UB koji daje za dvoje mladih saradnika stipendije od 10.000 evra za usavršavanje na prestižnim univerzitetima, gde mogu da provedu od šest meseci do godinu dana", kaže Marković za Tanjug.

On je naveo da je na strucnom usavršavanju već bilo 12 mladih nastavnika i saradnika koji su se vratili u Srbiju i sada na Stomatološkom fakultetu prenose svoje znanje i iskustvo mlađim kolegama.

Sa ulaganjem u nauku nastavlja se i dalje na tom fakultetu. Privode se kraju radovi na izgradnji Implantološkog- razvojnog centra, gde će biti šest istraživačkih laboratorija, a sve u cilju da se unapredi nauka na fakultetu i stvore što bolji uslovi studiranja.

Potvrda kvaliteta je i to što su ove godine imali rekordan broj kandidata za upis- 826 prijavljenih na 220 mesta za upis u prvu godinu studija.

"Veliko interesovanje pokazuje, ne samo potrebu za stomatolozima, već i kvalitetna nastava opredeljuje mlade ljude da dođu na ovaj fakultet. Imamo i drugi upisni rok, ali samo 20 mesta za studije na engleskom", naveo je Marković.

Stomatološki fakultet danas je posetio i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da je za uspeh Stomatološkog fakulteta važan domaćinski pristup ljudi koji su ga vodili.

Fakultet je iz sopstvenih sredstava nabavio mnogo opreme, uređene su slušaonice, a ministar kaže da će i država pomoći oko nabavke opreme koja je neophodna.

"Želimo da pošaljemo jasnu poruku da oni koji daju vrhunske rezultate u nastavi, nauci, uslugama koje pružaju građanstvu zaslužuju pohvalu. Stomatološki je odličan primer za mnoge naše fakultete", naveo je on.

Šarčević je rekao da se ministarstvu obratilo mnogo stranih ambasadora, koji se raspituju kako bi studenti iz njihovih zemalja mogli sa studiraju na Stomatološkom fakultetu.

"Oni traže dosta mesta. Bio je ambasador Irana i oni šalju šezdesetak studenata u Novi Sad, ali bi želeli da šalju i u Beograd. Projekat "Studiraj u Srbiji" ako bi masovno krenuo, krenuo bi sa Stomatološkog fakulteta ", zaključio je Šarčević.

Stomatološki fakultet u Beogradu dobio je akreditaciju za novi ciklus, a svi studijski programi potpuno su prilagođeni svetskim programima, a to znači da nema poteškoća oko priznavanja diploma.

Tagovi