Najnovije vesti
Vesti Društvo
Korona menja pravila na američkim fakultetima: Studenti iz Srbije će MORATI DA NAPUSTE SAD?

Korona menja pravila na američkim fakultetima: Studenti iz Srbije će MORATI DA NAPUSTE SAD?

Svi strani studenti u SAD, među kojima su i oni iz Srbije, po novim pravilima moraće da napuste SAD ili se prebace na drugi fakultet ako njihovi fakulteti ove jeseni ponude on lajn nasavu u skladu sa novim smernicama koje su objavili nadležne imigracione vlasti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Diplomci Harvarda Foto: Tanjug, Agencije / RAS Srbija
Diplomci Harvarda

Proššle godine univerziteti u Sjedinjenim Držžavama privukli su višše od milion studenata (1,1 miliona) iz inostranstva, a kako je ranije rečeno Tanjugu u Međunarodnom akademskom centru koji sa ambasadorm SAD organizuje Dan američkih koledža, u SAD godišnje iz Srbije na studije od osnovnih do postiplomskih ode i do 150 studenata.

Jedan od najprestižnihih univerziteta na svetu Harvard, pre nekoliko dana najavio da će većina predavanja tokom jesenjeg semestra biti preko interneta, prenosi Njujork post.

Uputstva koje su izdali nadležni organi za imigraciju i sprovođenje carinskih mera stvaraju dodatni pritisak na univerzitete i koledže da se ponovo otvore uprkos sve većoj zabrinutosti zbog širenja pandemije među mladima, odatle odluka može da utiče na hiljade i hiljade studenata koji su došli u SAD da bi studirali ili učestovali u trening programima, neakademskim i drugim studijama.

Pročitajte još

Predsednik SAD Donald Tramp insistirao je da se škole i fakulteti što pre vrate na redovnu nastavu, a ubrzo nakon što su nove smernice objavljene, Tramp je na Tviteru ponovio da se škole moraju ponovo otvoriti na jesen, dodajući da demokrate žele da one budu zatvorene "iz političkih razloga, a ne zbog zdravstvenih razloga".

Nadležni visokoškolski prosvetni organi ocenjuju takvu odluku kao zastrašujuću, jer će, tvrde, dovesti do konfuzije i nesigurnosti.

Studentske vize, kako navode mediji, neće se izdavati učenicima u školama i na fakultetima ili onima na programima koji su u potpunosti online. Čak i fakulteti koji nude kombinaciju časova i onlajn kurseva ove jeseni, neće olakšati situaciju.

Gotovo 400.000 stranaca dobilo je studentske vize na 12 meseci koje ističu 30. septembra, što je više za 40 odsto u odnosu na četiri godine ranije.

Fakulteti širom SAD već su ove jeseni očekivali nagli pad međunarodnih studenata, ali gubitak svih stranih studenata mogao bi za neke univerzitete i koledže biti katastrofalan, jer mnogi zavise od prihoda od njihovih školarina.

BONUS VIDEO: Dramatično upozorenje iz Bele kuće: Korona virus bi mogla da ubije četvrt miliona Amerikanaca