RUSIJA ODGOVARA UKRAJINI: Ako napadnete Krim, uništićemo vam sve baze
Ilustracija, Foto: Profimedia

kijev ima podršku nato-a

RUSIJA ODGOVARA UKRAJINI: Ako napadnete Krim, uništićemo vam sve baze

Planeta -

Ruski vojni ekspert Jurij Knutov izjavio je da u slučaju napada Oružanih snaga Ukrajine na Krim ruska vojska ne bi uzvratila samo jedinicama koje napadaju poluostrvo, nego bi izvela napad i na druge baze i štabove protivnika.

„Baza u Lavovu i druge baze bile bi u potpunosti uništene“, precizirao je Knutov.

Prema rečima eksperta, nedavna izjava glavnog komandanta Ratne mornarice Ukrajine Alekseja Neižpape o pripremi napada na Krim je „politička luda hrabrost“. Kako kaže, zbog pandemije virusa korona, „ceo svet je zaboravio na Ukrajinu, u SAD se vodi unutrašnja politička borba, pa ukrajinski vojnici moraju nekako privući pažnju na sebe“.

Stručnjak podseća da je Ukrajina imala ogroman vojni potencijal u trenutku raspada SSSR-a.

„Ali sve je rasprodato i pokradeno. Trenutno ukrajinska vojska nema takve mogućnosti, kao u sovjetskom periodu“, ističe Knutov.

foto: EPA

On je dodao da se poslednjih godina razvojem ukrajinske armije bave SAD i NATO koji su sproveli ozbiljnu reformu ukrajinskih Oružanih snaga.

„To više nije vojska kakva je bila 2014. godine. Ukrajinska vojska treba da ima istu ulogu kao svojevremeno Avganistan za Sovjetski Savez: da stvara tenzije, prebacuje resurse iz socijalno-ekonomskog sektora u odbranu“, pojasnio je Knutov.

Stručnjak je precizirao da je sve to deo američke strategije „trojanskog konja“ prema Rusiji, a neprijateljske izjave Kijeva održavaju antiruski stav NATO-a.

On je dodao da se Ukrajini isporučuje ofanzivno naoružanje, dok se sovjetsko oružje izvodi iz upotrebe.

„Oružje se isporučuje ne samo Oružanim snagama Ukrajine, nego i nacističkim odredima, pozvanim da očiste Donbas i Krim“, dodao je stručnjak.

Kako je rekao, na ukrajinskim poligonima stalno se uvežbavaju ofanzivne operacije, a sa njihovim vojnicima stalno sarađuju američki, a u poslednje vreme, i britanski savetnici.

Knutov ističe da je ukrajinska vojska poslednjih godina pod kontrolom NATO-a. Osvrnuo se i na ukrajinske rakete „Neptun“, ističući da je mogao zaključiti da raketa ne poseduje karakteristike o kojima pričaju.

Zaključio je da ruski sistemi PVO mogu uništiti takvu raketu i da je ukrajinsko oružje veoma niskog kvaliteta.

Komandant mornarice, kontraadmiral Aleksej Neižpapa ranije je izjavio da se Ratna mornarica Ukrajine priprema za vojne operacije sa Rusijom i namerava da vrati Krim.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track