Dostupni linkovi

Otkazan sastanak sa Džaferovićem: Ambasador Srbije u BiH hitno pozvan u Beograd


Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvao je u utorak na hitan sastanak ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Džaferovićevom kabinetu.

Međutim, kratko nakon toga iz Predsjedništva BiH potvrđeno je za RSE da je ambasador Đorđević hitno pozvan u Beograd, zbog čega neće biti održan sastanak sa Džaferovićem.

RSE je pokušao da dobije komentar od Ministarstva vanjskih poslova Srbije, ali na poruke niko nije odgovarao. Za sada se u Srbiji niko od zvaničnika nije oglasio ovim povodom.

Razlog zbog koga je Džaferović tražio sastanak je 'iskazivanje protesta zbog presude kojom je državljanin BiH Husein Mujanović osuđen pred sudom u Srbiji, kao i zbog prakse sudskog progona državljana BiH koje provode srbijanske vlasti'.

Viši sud u Beogradu je u ponedjeljak 6. jula osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine, na deset godina zatvora.

Prema optužnici, od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je vodila Armija Bosne i Hercegovine (Armija RBiH), bilo je oko 30 srpskih zatvorenika.

Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani, neki od njih su pretučeni u obližnjem skloništu, a šest ih je umrlo zbog posljedica premlaćivanja. Mujanović se tereti da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživjela.

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji mogućnost žalbe.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je saopšteno i kako je na sastanku sa ambasadorom Srbije u Bosni i Hercegovini trebalo biti riječi i o slučaju bh. državljanina Osmana Osmanovića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine (BiH).

Osman Osmanović izjasnio se 12. maja u Beogradu da nije kriv po optužnici za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog,na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Osmanović, bivši direktor Porezne uprave Brčko Distrikta uhapšen je 23. novembra 2019. godine na graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji, po potjernici iz Beograda.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Osmanovića, zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog, na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Optužnica je podignuta u februaru 2020. godine.

Ranije danas je i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković poslala protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Srbije zbog osuđujuće presude Huseinu Mujanoviću.

Osim toga, ministrica Turković je, zbog slučaja Mujanović, pozvala na hitne konsultacije Aidu Smajić, ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Srbiji.

XS
SM
MD
LG