Film "Šavovi" dobio specijalno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji

Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od 20 godina.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2020.

11:52

Film
Foto: Depositphotos/matusciac

Film "Šavovi" dobio je specijalno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, saopštili su danas iz Filmskog centra Srbije.

U okviru letenjeg izdanja festivala prikazano je, na otvorenom i onlajn, 111 filmova iz 48 zemalja.

Na cerememoniji dodele nagrada, održanoj 6. jula, saopšteno je koji su filmovi izdvojeni.

Gran-pri je dobio bugarsko-katarski film "Sestra", dok je najgrada za Najbolji balkanski film pripala tursko-nemačko-holandsko-grčkoj koprodukciji "Tri sestre".

U ovoj drugoj, balkanskoj selekciji "Šavovi" dobili su pomenuto specijalno priznanje.

Od svoje premijere na Berlinskom filmskom festivalu, "Šavovi" su imali veoma uspešan festivalski život postavši jedan od najnagrađenijih srpskih filmova u 21. veku.

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a na Berlinskom filmskom festivalu je prikazan u zvaničnom programu "Panorama" i osvojio dve nagrade - Nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i Drugu nagradu publike.

Na FEST-u je nagrađena Snežana Bogdanović za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI i nagradu Nebojša Ðukelić.

Film je potom nastavio zapažen i uspešan festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu, a bio je i deo redovnog biosdkopskog repertoara u našoj zemlji.

"Šavovi", priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane na usvajanje.

Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od 20 godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: